OLJE OG GASS

CO2-fangst 300 millioner dyrere

BLIR DYRERE: Til venstre ser du Alstoms 30 meter høye absorbsjonstårn på Teknologisenter Mongstad. Her skal teknologien for CO2-fangst med nedkjølt ammoniakk testes. Nå blir dette 300 millioner kroner dyrere.
BLIR DYRERE: Til venstre ser du Alstoms 30 meter høye absorbsjonstårn på Teknologisenter Mongstad. Her skal teknologien for CO2-fangst med nedkjølt ammoniakk testes. Nå blir dette 300 millioner kroner dyrere. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
13. mai 2011 - 12:49

Teknologisenteret på Mongstad skal koste 300 millioner kroner mer enn planlagt, ifølge revidert nasjonalbudsjett.

Det er anlegget for CO2-fangst med nedkjølt ammoniakk, utviklet av Alstom, som står for sprekken.

Det er lite industriell erfaring med denne type teknologi, skriver Olje- og energidepartementet på sine sider.

Teknisk Ukeblad besøker Mongstad 30. mars 2011 for å se på Aker Clean Carbons aminanlegg med sitt 62 meter høye absorbsjonstårn og Alstoms 30 meter høye tårn ved siden av, samt raffineriet og kraftvarmeverket. Teknisk Ukeblad besøker Testsenter Mongstad (TCM) 30. mars 2011 for å se på Aker Clean Carbons aminanlegg med sitt 62 meter høye absorbsjonstårn og Alstoms 30 meter høye tårn ved siden av, samt raffineriet og kraftvarmeverket. Dette er skorsteinen og selve utslippspunktet på det 62 meter høye absorbsjonstårnet hvor Aker Clean Carbons teknologi skal testes ut.
UTSLIPPSPUNKT: Dette er skorsteinen på toppen av Akers absorbsjonstårn på Mongstad, 62 meter over bakken. Kjetil Malkenes Hovland
Teknisk Ukeblad har nettopp besøkt Mongstad: Her skal CO2-gåten løses

En milliard mindre

I tillegg til det 30 meter høye tårnet som skal teste fangst med nedkjølt ammoniakk er det også et 62 meter høyt absorbsjonstårn for testing av aminteknologi ved Teknologisenter Mongstad. Her skal testingen begynne i 2012, og senteret er rundt 70 prosent ferdig.

I vår åpnet stortingsmelding 9 om fullskala CO2-håndtering for å teste ut flere teknologier før man bygger ut fullskala CO2-fangst. Samtidig utsetter man avgjørelsen om fullskala rensing til 2018.

Dette fører til at planlagte aktiviteter i 2011 kan bli utsatt, og derfor reduserer regjeringen midlene til planlegging av fullskalaanlegget med 940 millioner kroner. Nå skal det brukes 590 millioner kroner til planlegging i inneværende år.

– Skammelig

– Regjeringen er i ferd med å bli en parodi på seg selv i klimaarbeidet, sier Bellona-leder Frederic Hauge i en pressemelding.

Han mener regjeringen har gitt den endelige bekreftelsen på at den ikke har handlekraft i klimapolitikken, og at det er skammelig at åtte aktører i EU kan ha fangsten på plass før Norge.

Bellona er også kritisk til at Gassnova ikke får penger til å lage en letebrønn for CO2 i Nordsjøen. Dersom lagringen ikke er på plass før fangstanlegget, har man ikke noe sted å lagre CO2.

– Det regjeringen gjør nå, ved å fjerne finansieringen til denne brønnen, kan medføre at et ferdig renseanlegg blir stående uvirksomt nettopp på grunn av at man ikke har en lagringsbrønn klar, sier Hauge.

Les også:

Har vedtatt CO2-fangst

Bekrefter mål om CO2-håndtering

– Kan ikke ta sjansen på CO2-rensing

CO2-fangst har kostet mer enn Molde-sykehus

Statoil ønsker mer forskning på aminer

Dyrker alger med CO2

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.