OLJE OG GASS

Chevron må betale 59 milliarder etter utslipp i Amazonas

Miljøskader i Ecuador.

 Det amerikanske oljeselskapet Chevron er dømt til å betale nesten 59 milliarder kroner – for miljøskader i Amazonas-området i Ecuador på 70- og 80-tallet.
Det amerikanske oljeselskapet Chevron er dømt til å betale nesten 59 milliarder kroner – for miljøskader i Amazonas-området i Ecuador på 70- og 80-tallet. Bilde: Reuters/NTB scanpix

Dommen er ifølge AFP avsagt i Høyesterett i Ecuador, som opprettholdt en kjennelse fra 2012. Erstatningsbeløpet ble halvert fra 19 milliarder til 9,51 milliarder dollar i ankesaken.

Ulovlig boring

De som har gått til søksmål mot Chevron krevde opprinnelig en erstatningssum på 27 milliarder dollar, rundt 160 milliarder kroner.

Saksøkerne sier at ulovlig borepraksis som selskapet Texaco sto for, forårsaket store skader i Amazonas-området i 1970- og 1980-årene.

Chevron har aldri hatt virksomhet i Ecuador, men det har konkurrenten Texaco som Chevron kjøpte opp i 2001. Texaco var aktive i Ecuador fra 1964 til 1990.

Les også: Det norske-sjefen følte seg sabotert av egne ingeniører

Olje i vannet

Tusener av innbyggere i områdene av Ecuador der Texaco boret etter olje, hevder at de ble syke og ble rammet av kreft på grunn av oljeutslipp i drikkevannet.

Saken er blitt fulgt meget nøye av den internasjonale oljeindustrien fordi mange frykter saken kan skape presedens og utløse nye rettssaker andre steder. Saken kan få betydning for lignende søksmål i Canada og Brasil, ifølge AFP.

Chevron har nesten ingen eiendeler i Ecuador og kjemper mot saksøkerne som nå prøver å benytte amerikanske domstoler for å tvinge selskapet til å betale.

Chevron mener at Ecuador og landets statlige oljeselskap er ansvarlige for å betale erstatningsbeløpet.

Les også:

Skal fly med nattbriller i Arktis

Her skal Statoil lete neste år

– Oljenæringen pælmer penger etter folk