KRAFT

California stenger sitt siste kjernekraftverk

Frykter jordskjelv.

Californias siste kjernekraftverk, i Diablo Canyon, produserer 9 prosent av delstatens energi, men skal stenge i 2025.
Californias siste kjernekraftverk, i Diablo Canyon, produserer 9 prosent av delstatens energi, men skal stenge i 2025. Bilde: Wikimedia Commons
Øyvind LieØyvind LieJournalist
22. juni 2016 - 09:55

Californias største kraftprodusent, Pacific Gas & Electric Co (PG&E), har blitt enig med miljøvernorganisasjoner om å erstatte produksjonen fra Diablo Canyon kjernekraftverk med solkraft og annen fornybar kraft.

Enigheten går ut på at kjernekraftverket skal stenges når driftstillatelsen for dets to reaktorer går ut, henholdsvis i november 2024 og i august 2025, og at selskapet skal stoppe sine planer om å forsøke å forlenge driftstillatelsen, skriver selskapet i en pressemelding

Fryktet jordskjelv

Kraftverket, som ble satt i drift i 1985 og 1986, ligger på kysten midt mellom Los Angeles og San Fransisco.

De to reaktorene på 1.100 MW hver produserer til sammen rundt 9 prosent av kraften som brukes i delstaten.

Miljøvernere har lenge forsøkt å få myndighetene til å stenge kraftverket fordi det ligger i et jordskjelvområde. En forkastningssone ligger kun 600 meter fra kjernekraftverkets reaktorer, skriver avisen The Guardian.

PG&E har hevdet at kraftverket er sikkert mot jordskjelv. Men ny forskning har ifølge The Guardian skapt økt usikkerhet rundt jordskjelvfaren og hvordan selskapet evaluerer den.

California har allerede forbudt bygging av nye kjernekraftverk til de føderale myndighetene finner en løsning for deponering av det brukte brenselet.

Kjernekraft-forbud

PG&E tror ikke nedstengningen vil føre til dyrere strøm for folk flest, blant annet fordi ny fornybar energi blir stadig billigere å produsere.

– Californias energilandskap endres dramatisk med energieffektivisering, fornybar kraft og lagring som en sentral del av statens energipolitikk. Når vi gjør denne omstillingen, vil kraften fra Diablo Canyon ikke lenger være nødvendig. Avtalen anerkjenner verdien av utslippsfri kjernekraft som en viktig brostrategi for å sikre at kraft forblir billig og at forsyningen blir pålitelig og at vi ikke øker bruken av fossilt brennstoff, sier PG&Es administrerende direktør Tony Earley i pressemeldingen.

Leder for miljøorganisasjonen Friends of the earth, Erich Pica, kaller avtalen historisk.

– Avtalen gir et veikart for utfasing av kjernekraft i verdens sjette største økonomi, og sikrer en plan for å erstatte den med grønn energi som vil gjøre California til verdensledende i kampen mot klimaendringene, sier han i en pressemelding.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.