BYGG

Byggingen av verdens høyeste trehus er i gang

– Bygger en bro som vi snur på høykant.

Mandag ble første modul av verdens høyeste trehus lagt på plass i Bergen.
Mandag ble første modul av verdens høyeste trehus lagt på plass i Bergen.
8. okt. 2014 - 18:00

Mandag morgen ble første modul av det som skal bli verdens høyeste trehus løftet på plass i Bergen.

Bygget, som skal bestå av tilsammen 48 ferdige moduler, har fått navnet "treet" og skal når det er ferdig bestå av 14 etasjer og være 51 meter høyt.

Bygges i faser

Bygget monteres i tre faser. Først monteres første til femte etasje, så sjette til tiende, og til slutt ellevte til fjortende etasje.

Når modulene i hver fase er ferdig stablet bygges en limtrekonstruksjon rundt modulene, samt en plattform mellom hver av modulfasene.

– Plattformene mellom hver fase består av betong og legges inn for å gi bygget ekstra tyngde. Den store forskjellen ved å bygge denne type bygg i tre kontra betong er at tre er så lett. Betongdekkene gir bygget den ekstra tyngden det trenger for å unngå store svingninger når det blåser som verst, sier fagansvarlig for konstruksjon og bæresystemer i Sweco, Rune Abrahamsen.

Det er første gang et bygg av denne størrelsen bygges i tre. Abrahamsen forteller likevel at teknikken de bruker likevel er godt kjent.

– Det vi gjør er egentlige bare å bygge en bro som vi så snur på høykant. Det i seg selv er ikke nytt, sier han.

Les også: Arkitekter vil bygge en hel bydel i høyden

God brannsikkerhet

Det har tidligere vært mye diskusjoner om brannsikkerhet store trebygg.

Abrahamsen sier brannsikkerheten i Treet er meget høy, og at fremtidige beboere ikke har noe å bekymre seg for når det kommer til brannfare.

– Det er svære dimensjoner på trekonstruksjonene. Bygget blir dermed veldig tungt antennelig. I tillegg innføres en rekke branntekniske tiltak som sprinkling, brannheis og egen rømningstrapp, sier han.

Prosjektsjef Ole Kleppe i BOB Eiendomsutvikling kan fortelle at utbyggingen så langt ligger godt an.

– Vi  har ikke opplevd noen uforutsette hendelser så langt, sier han.

Om alt fortsetter å gå som planlagt skal første fase være ferdig i løpet av torsdag. Videre igangsettes limtremontasjen som vil pågå fram til desember, før en ny leveranse av moduler ankommer i starten av 2015.

Les også: Her har de dekket fasaden med mose, surmelk, øl, sirup og sukker

Som å bygge lego

Det er modulleverandøren Kodumaja fra Estland som utfører modulmontasjen, mens Moelven Limtre skal montere limtrekonstruksjonen.

Kleppe forteller at han er godt fornøyd med valget av modulløsninger.

– Det er omtrent som å bygge lego. Hver bit må inn på sin plass til sin tid, så det krever god logistikkstyring, men så lenge logistikken er i orden er det en enkel byggemetode, sier han.

Treet blir et passivhus med støtte fra Enova. Det vil gå med 500 kubikkmeter tre til bærekonstruksjonene og tilsvarende mengde i moduler og massivelementer, ifølge utbyggerne. Bygget skal være ferdig i løpet av høsten 2015.

Les også:

Burj Khalifa-arkitektene skal tegne det som blir Nordens høyeste bygg

Byggherren anslo 90 dager. Haugesund fengsel brukte 11

Bygger verdens høyeste skyskraper med 80.000 tonn stål  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.