BYGG

Byggingen av verdens høyeste trehus er i gang

– Bygger en bro som vi snur på høykant.

8. okt. 2014 - 18:00

Mandag morgen ble første modul av det som skal bli verdens høyeste trehus løftet på plass i Bergen.

Bygget, som skal bestå av tilsammen 48 ferdige moduler, har fått navnet "treet" og skal når det er ferdig bestå av 14 etasjer og være 51 meter høyt.

Bygges i faser

Bygget monteres i tre faser. Først monteres første til femte etasje, så sjette til tiende, og til slutt ellevte til fjortende etasje.

Når modulene i hver fase er ferdig stablet bygges en limtrekonstruksjon rundt modulene, samt en plattform mellom hver av modulfasene.

– Plattformene mellom hver fase består av betong og legges inn for å gi bygget ekstra tyngde. Den store forskjellen ved å bygge denne type bygg i tre kontra betong er at tre er så lett. Betongdekkene gir bygget den ekstra tyngden det trenger for å unngå store svingninger når det blåser som verst, sier fagansvarlig for konstruksjon og bæresystemer i Sweco, Rune Abrahamsen.

Det er første gang et bygg av denne størrelsen bygges i tre. Abrahamsen forteller likevel at teknikken de bruker likevel er godt kjent.

– Det vi gjør er egentlige bare å bygge en bro som vi så snur på høykant. Det i seg selv er ikke nytt, sier han.

Les også: Arkitekter vil bygge en hel bydel i høyden

God brannsikkerhet

Det har tidligere vært mye diskusjoner om brannsikkerhet store trebygg.

Abrahamsen sier brannsikkerheten i Treet er meget høy, og at fremtidige beboere ikke har noe å bekymre seg for når det kommer til brannfare.

– Det er svære dimensjoner på trekonstruksjonene. Bygget blir dermed veldig tungt antennelig. I tillegg innføres en rekke branntekniske tiltak som sprinkling, brannheis og egen rømningstrapp, sier han.

Prosjektsjef Ole Kleppe i BOB Eiendomsutvikling kan fortelle at utbyggingen så langt ligger godt an.

– Vi  har ikke opplevd noen uforutsette hendelser så langt, sier han.

Om alt fortsetter å gå som planlagt skal første fase være ferdig i løpet av torsdag. Videre igangsettes limtremontasjen som vil pågå fram til desember, før en ny leveranse av moduler ankommer i starten av 2015.

Les også: Her har de dekket fasaden med mose, surmelk, øl, sirup og sukker

Som å bygge lego

Det er modulleverandøren Kodumaja fra Estland som utfører modulmontasjen, mens Moelven Limtre skal montere limtrekonstruksjonen.

Kleppe forteller at han er godt fornøyd med valget av modulløsninger.

– Det er omtrent som å bygge lego. Hver bit må inn på sin plass til sin tid, så det krever god logistikkstyring, men så lenge logistikken er i orden er det en enkel byggemetode, sier han.

Treet blir et passivhus med støtte fra Enova. Det vil gå med 500 kubikkmeter tre til bærekonstruksjonene og tilsvarende mengde i moduler og massivelementer, ifølge utbyggerne. Bygget skal være ferdig i løpet av høsten 2015.

Les også:

Burj Khalifa-arkitektene skal tegne det som blir Nordens høyeste bygg

Byggherren anslo 90 dager. Haugesund fengsel brukte 11

Bygger verdens høyeste skyskraper med 80.000 tonn stål  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.