ENERGI

Byggingen av USAs største solcellepark er i gang

Får en totalkostnad på 13 milliarder kroner.

Delstaten Indiana vil huse USAs største solcelleanlegg i 2024.
Delstaten Indiana vil huse USAs største solcelleanlegg i 2024. Illustrasjonsfoto: Colourbox/Ali Mufti
Tia KarlsenTia KarlsenJournalist
18. nov. 2021 - 15:30 | Endret 19. nov. 2021 - 14:24

Etter første publisering av denne saken, har det fremkommet ny informasjon som tilsier at solcellenepanelene bare vil dekke 20 prosent av det først oppgitte arealet på 52 kvadratkilometer.

Det israelske selskapet Doral Renewables har begynt byggingen av det som skal bli USAs største solcellepark, melder nyhetsbyrået AP.

Solcelleparken, som skal være i full drift fra 2024, skal dekke 52 kvadratkilometer land, noe som tilsvarer omtrent halvparten av Askøy eller Ås kommune. 

Solcellene skal imidlertid bare dekke 20 prosent av dette arealet, altså i overkant av 10 kvadratkilometer. Prosjektet er fordelt på 60 landeiere, og store deler av deres eiendommer består av våtmark og skog som skal bevares.

Parken skal etableres i et ruralt område nord i delstaten Indiana, noen få mil fra Chicago, og har fått navnet «Mammoth Solar» etter det store, utdødde pelsdyret.

Solcelleparken vil gi strøm til 75 000 husholdninger

Når den første delen av parken åpner i 2023, skal den kunne generere 400 MW, tilsvarende elektrisitetsbehovet til omtrent 75 000 husholdninger.

Derfra skal kapasiteten firedobles, og i 2024 skal man komme opp i totalt 1,65 GW.

For å få til dette, vil det gå med 2,85 millioner solcellepaneler. Total kostnad for hele prosjektet skal komme på omtrent 13 milliarder norske kroner. 

I tet blant verdens største solcelleanlegg

Mammoth Solar kan høres stor ut, men blekner noe i forhold til en planlagt anlegg i Australia, som da vil bli verdens største solcellepark.

Den vil oppta et tre ganger større areal, og skal kunne generere 17 til 20 GWp elektrisitet. Kraften skal sendes i kabel til Singapore, og sørge for 15 prosent av landets elektrisitetsbehov.

Verdens nåværende største solcellepark Bhadla Solar Park kan produsere 2,25 GW, og ligger i India, skriver nettstedet interestingengineering.com.

Fornybar Norge-sjef Åslaug Haga sier at hvis støtte-modellen Norge ønsker seg, ikke er «vil fly» hos EU, må man strakt se på justeringer. Her er Haga om bord på den elektriske katamaranen «Legacy of the Fjords» i Oslo.
Les også

Åslaug Haga: Vi er bekymret for Utsira Nord

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.