BYGG

Her skal studentene bo og leve i et laboratorium med utskiftbare vegger

Kan teste 12 materialer på en gang.

Foto: .HSB Living Lab.
Foto: .HSB Living Lab.
7. mars 2016 - 12:17

For å lære mer om ulike bærekraftige byggematerialer og konstruksjonsteknikker har forskere ved Universitetet Chalmers valgt å sette opp et kjempelaboratorium på skolens grunn. 

Bygget, som skal huse mellom 30 og 40 studenter samt gjesteforelesere og doktorgradstipendiater, består av prefabrikerte moduler med vegger som kan skiftes ut fortløpende. 

Moduler er fremtiden 

I løpet av to uker er de 44 modulene, som til sammen er HSB Living lab, montert på plass på byggeplassen. 

  • HSB har lagt ut en video som viser hele byggingen fra starten av februar. Den kan du se her.

– Vi har forberedt oss nøye og er allerede i gang med forskningen. Vi mener bygget er et stort steg i forskningen på bærekraftig byggutvikling. Når man kombinerer alt forarbeidet vi har lagt i prosjektet med resultatene vi vil få ut av det, har vi de beste forutsetningene for å utvikle nye byggematerialer og konstruksjonsteknikker som vil gagne fremtidige generasjoner, sier prosjektleder Emma Sarin fra Chalmers i en pressemelding

Når modulene er bygget på fabrikk er det en enkel sak å montere de på skolens areal. 

Ved hjelp av en 200 tonns kran stables modulene oppå hverandre som legoklosser. 

– Å bygge på denne måten er en av løsningene vi ser for oss at vil bli mer populær i fremtiden. sier Sarin. 

Kontinuerlig overvåkning

I løpet av våren skal 30 - 40 studenter, samt gjesteforelesere og forskere flytte inn i HSB Living Lab ved Chalmers universitet i Sverige. <i>Foto: Tengbom</i>
I løpet av våren skal 30 - 40 studenter, samt gjesteforelesere og forskere flytte inn i HSB Living Lab ved Chalmers universitet i Sverige. Foto: Tengbom

Når studentene flytter inn er planen at de skal leve som normalt.

Foto: .HSB Living Lab.
Foto: .HSB Living Lab.

Forskjellen fra konvensjonelle studentboliger går ut på at forskere vil overvåke alt beboerne tar seg til. 

Foto: .HSB Living Lab.
Foto: .HSB Living Lab.

Forskerne skal nemlig registrere alt fra studentenes oppvarmingsbehov, til bruken av varmtvann, luftkvaliteten og hvor mange ganger studentene åpner kjøleskapet daglig. 

I tillegg til dette har bygget 12 utskiftbare vegger som skal la forskerne teste ut ulike fasadematerialer og kombinere nye materialer med dagens standardmaterialer. 

Utskiftbare vegger

Det er totalt tolv utskiftbare veggseksjoner på 1,2 gange 3,6 meter.

Planen er at veggene enkelt skal kunne trekkes ut, løftes ned og skiftes ut. 

Løsningen skal gjøre det mulig å teste tolv ulike materialer på en gang, samt å teste ulike byggmaterialer på ulike deler av bygget. 

Den fleksible løsningen skal, om alt går etter planen, gjøre det enklere å skifte ut deler av eksisterende hus under renovering i fremtiden. 

Også i Trondheim

HSB Living lab er ikke det første laboratoriet som settes opp på universiteters grunn med planer om at mennesker skal flytte inn. 

På Gløshaugen på NTNU i Trondheim ble det allerede i fjor ført opp et tilsvarende bygg, i mindre skala. 

Bygget, som er et nullhus, skal huse en rekke familier i mellom seks og åtte uker, og overvåke hverdagslivet i et bygg fult av solceller, solfangere, varmepumpe og annen ny teknologi. 

– Målet vårt er å se på samspillet mellom beboerne og teknologien i lavenergibygget, sa seniorforsker Ruth Woods ved SIntef byggforsk.

Hun la til at målet er å få så ulike menneskegrupper som mulig til å teste ut bygget mens forskerne styrer de tekniske anleggene. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.