OLJE OG GASS

Bygger teknologisk skrytevindu

EXPO OG HOTELL: Engineering Expo bygges i to etasjer, vegg i vegg med Petter Stordalens Quality Hotel Expo.
EXPO OG HOTELL: Engineering Expo bygges i to etasjer, vegg i vegg med Petter Stordalens Quality Hotel Expo.Bilde: Aker Solutions / Expology
Tore Stensvold
10. mai 2011 - 15:48

Engineering Expo på Fornebu:

  • Byggherre: Aker Solutions
  • Åpning: April 2012
  • Kostnad: Ca. 70 millioner kroner
  • Utstillingsareal: 2020 m²
  • Utstilling: Historiske modeller, ny offshoreteknologi, interaktive installasjoner, 3D visualiseringssenter,
  • Fasiliteter: Amfiteater med opptaks- og filmframvisningsmuligheter. Konferanselokaler i samarbeid med Quality Hotel. Café og restaurant


Det er ingen ondsinnet slu plan, men et håp om at ungdom som besøker Engineering Expo og får innføring i Aker-teknologi skal fatte interesse for ingeniørfag.

– Vi vil treffe våre framtidige ansatte. Vi tenker langsiktig og håper vi kan få flere til å velge realfag og ta ingeniørutdannelse, sier konserndirektør Valborg Lundegaard i Aker Solutions.

Hun er overbevist om at det er behov for langt flere ingeniører i framtida. Hun tenker ikke bare på Aker Solutions og deres arbeid innen olje- og gassteknologi.Tekno i hverdagen

Senteret skal også fortelle historier og vise fram mye som gjøres innen fornybar energi, miljø og andre forhold i samfunnet som påvirkes av teknologers arbeid.

Engineering Expo blir en integrert del i de nye byggene som reiser seg mellom Telenor Arena og Telenors hovedkontor på Fornebu.

– Aker Solutions bruker 70 millioner kroner på Engineering Expo, men håper at flere selskaper kan bli med og dele regningen. Naboene Telenor og Statoil er nærliggende å tenke på, innrømmer prosjektleder Maria Peltokangas.EXPONERING: Konserndirektør Valborg Lundegaard og prosjektleder Maria Peltokangas fra Aker Solutions vil vise ungdom og andre hva norske ingeniører kan få til i det nye Engineering Expo. Det åpner i april 2012.
EXPONERING: Konserndirektør Valborg Lundegaard og prosjektleder Maria Peltokangas fra Aker Solutions vil vise ungdom og andre hva norske ingeniører kan få til i det nye Engineering Expo. Det åpner i april 2012. Tore Stensvold

Opplevelse og deltakelse

Rekruttering er ikke eneste mål med senteret.

– Vi skal lage et opplevelsessenter og der besøkende kan finne sin innovasjonsprofil, lære mer om Norge og vår kompetanse og hvor vi går i framtida. De besøkende skal få teste og simulere med teknologien, sier Peltokangas.

Aker Solutions samarbeid er med Bærum kommunen og utvikler et opplegg med oppgaver og utfordringer beregnet på ungdomsskolen.Skolearbeid

– Det er viktig å relatere realfagene til den virkelighet vi ser rundt oss. De unge skal få se hvordan ingeniører bruker teori fra skolen for å løse oppgaver i hverdagen og lage de tingene rundt oss som vi tar for gitt, sier Peltokangas.

Oppgaver, eller engineering challenges, som det heter i Aker Solutions, skal være klare til skolestart høsten 2012. Oppgaver løses i løpet av året.

FORBILDE: Miljø og energi er med i utstillingen og ideer hentes fra utlandet. her fra energipaviljongen til Danfoss Universe i Danmark.
FORBILDE: Miljø og energi er med i utstillingen og ideer hentes fra utlandet. her fra energipaviljongen til Danfoss Universe i Danmark. FOTO: Expology Expology/Aker Solutions

Internt bruk

Lundegaard gleder seg til å bruke senteret også internt til teambuilding, vise nye ansatte og kunder alt Aker Solutions og norske ingeniører får til.

– Det er alltid givende å ta med kunder og vise dem modeller. Det setter alltid i gang interessante samtaler og diskusjoner, sier hun.Stadig utvikling

Ifølge Peltokangas er ikke alle brikkene om innholdet falt på plass ennå, men vil være det til åpningen i april neste år. Men nå stenges snart forslagskassene.

– Vi har som mål at teknologisenteret skal være enda bedre om ti år enn når det åpner. Senteret skal utvikle seg hele tida, akkurat som samfunnet utenfor, sier Peltokangas.

Engineering Expo blir også integrert med Quality-kjedens hotell som reiser seg vegg i vegg med Aker Solutions-kontorene. Expo-senteret skal være gratis for skoleelever.Hotellbegeistring

Hotellkongen Petter A. Stordalen, som står bak Quality-hotellene, er begeistret for samarbeidet.

– Vi bygger Norges mest innovative konferansehotell sammen med Norges mest spennende innovasjonsbedrift. Quality Hotel Expo skal bli en smeltedigel for kreativitet og verdiskaping, tilrettelagt for prima kunnskapsdeling mellom mennesker. Dette er et kinderegg, et Silicon Valley på Fornebu, sier Stordalen.