MOBIL

Bygger solceller inn i mobilskjermen

Bruker både solen og bakgrunnslyset fra skjermen.

20. jan. 2012 - 11:28

Å lade telefonen ved hjelp av solceller er ikke noe nytt, og det er faktisk over to år siden vi testet Samsung Blue Earth, som har denne muligheten.

Men denne har, i likhet med lignende produkter, frittstående solceller, som er plassert på baksiden og krever ekstra plass.

På Cambridge University jobber et eget forskerteam med å lage en bedre integrasjon av solceller, og har utnyttet den raske utviklingen vi har sett på skjermfronten.

Protomodell

Forskerne har allerede laget en protomodell som har en tynn film med solceller plassert bak et OLED-panel. Og det er ikke bare dagslyset som skal utnyttes her - lyset som genereres av skjermen er også en hittil uutnyttet energikilde.

Og i en typisk OLED-skjerm forsvinner så mye som to tredjedeler av lyset som genereres ut på sidene av skjermen. I protomodellen er det derfor plassert celler også på siden av skjermen for å fange opp dette lyset.

Stort potensial

Forskerteamet har foreløpig satt seg et ganske moderat mål: Å forlenge tiden mellom hver lading. I dagens form skal løsningen i teorien greie å generere fem milliwatt ut fra en 3,7-tommers skjerm, noe som ikke er allverden - men forhåpentligvis er det bare starten på visa.

Kilde: IEEE

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.