BYGG

Bygger sarkofag over Tsjernobyl

MÅ SKIFTES: Betonginnkapslingen som i dag dekker reaktor 4 ved Tsjernobyl, har lenge vært klar for utskifting.
MÅ SKIFTES: Betonginnkapslingen som i dag dekker reaktor 4 ved Tsjernobyl, har lenge vært klar for utskifting. Bilde: Wikimedia Commons
Mona StrandeMona StrandeJournalist
9. aug. 2007 - 12:05
Vis mer

Den europeiske utviklingsbanken (EBRD) har inngått en tilskuddsavtale med myndighetene i Ukraina for to store prosjekter ved kjernekraftverket i Tsjernobyl.

Erstatter ødelagt lokk

Den første avtalen dekker prosjektering og bygging av en enorm sarkofag som skal dekke reaktor 4 og det gamle "lokket" som ble satt opp i all hast over reaktoren etter ulykken i 1986.

Selv om dette lokket nylig har blitt forsterket, er det fortsatt frykt for at det skal kollapse.

Den nye sarkofagen blir designet som en bue med en indre høyde på 92,5 meter, og indre spennvidde på 245 meter.

Ferdig i 2009

Konstruksjonen blir 150 meter lang, og skal bygges på skinner ved siden av kjernekraftverket - for ikke å utsette arbeiderne for større strålingsfare enn nødvendig.

Etter planen skal den være klar i 2009, og da blir den rullet på plass over reaktoren.

Når sarkofagen står klar vil den ikke bare stenge inne det radioaktive området, men også hindre at vann og snø kommer inn - og inneholde utstyr som skal brukes når reaktor 4 og dens gamle beskyttelse på sikt ødelegges.

Norsk bidrag

Sarkofagen kan endelig realiseres, etter at det ble bevilget 330 millioner euro - cirka 2,6 milliarder norske kroner - via et donormøte ledet av Hans Blix.

Totalt er prosjektet beregnet til å koste 7 milliarder kroner.

Arbeidet skal gjøres i et internasjonalt felleskap, og kontrakten vil undertegnes iløpet av de neste ukene.

Fagverkskonstruksjonen, kalt "New Safe Confinement", er et underprosjekt som finansieres av Chernobyl Shelter Fund. EBRD leder dette fondet, som 23 land har bidratt til - deriblant Norge.

Også lagerbygg

På området skal det også ferdigstilles et midlertidig lager for utbrent brensel fra reaktor 1, 2 og 3. Dette er del to av avtalen mellom utviklingsbanken og Ukraina.

Til dette prosjektet vil det bli brukt penger fra en egen konto for nukleær sikkerhet, som administreres av EBRD, og som Norge også har bidratt med penger til.

Første fase av dette prosjektet skal koste 270 millioner kroner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.