KRAFT

Bygger mur av frossen jord mot radioaktivt kjølevann

Japan vil bruke milliarder på Fukushima.

Det ødelagte atomkraftverket Fukushima i Japan.
Det ødelagte atomkraftverket Fukushima i Japan. Bilde: REUTERS
3. sep. 2013 - 15:41

Regjeringen i Japan griper for første gang direkte inn i sikringen av det ødelagte atomkraftverket Fukushima og setter av et beløp tilsvarende 3 milliarder kroner.

For pengene skal det blant annet bygges en mur av frossen jord for å forhindre at radioaktivt kjølevann fra reaktorene blander seg med grunnvannet.

Samtidig skal systemene for rensing av vann ved anlegget oppgraderes, kunngjorde kabinettssekretær Yoshihide Suga tirsdag.

Kunngjøringen kommer få dager før Den internasjonale olympiske komiteen IOK skal avgjøre om Tokyo får tildelt sommerlekene i 2020. Japanerne ønsker å vise at krisen ved Fukushima er under kontroll og at Tokyo bør foretrekkes som OL-vert framfor Madrid eller Istanbul.

Les også: Norsk thorium kan inneholde 120 ganger mer energi enn all olje og gass på norsk sokkel

Opprydning

Statsminister Shinzo Abe sa tirsdag at verden følger oppmerksomt med i opprydningen ved Fukushima Daiichi, som det ødelagte atomkraftverket heter. Kraftverket ble rammet av et voldsomt jordskjelv og en etterfølgende tsunami 11. mars 2011.

– De første improviserte tiltakene må nå vike plassen for en grunnleggende løsning av hele problemet med forurenset vann. Regjeringen vil gjøre sitt beste og sørge for at de nødvendige statlige midlene stilles til disposisjon, sa Abe på et møte i Tokyo.

– Dette er et spørsmål som angår nasjonens sikkerhet, derfor må staten gå i bresjen og handle så raskt som mulig, Senere kan vi se på hvem som til slutt skal betale den endelige regningen, sa økonominister Akira Amari på en pressekonferanse.

«Ustabilt»

De nye tiltakene for å sikre Fukushima Daiichi kommer etter at lederen for det japanske atomtilsynet NRA, Shunichi Tanaka, nylig innrømmet at situasjonen ved anlegget er «ustabil». Tanaka kritiserte eierselskapet TEPCO for ikke å ta saken alvorlig nok.

Hver dag jobber rundt 3.000 arbeidere med å kjøle ned de smeltede brenselstavene i reaktorene ved atomkraftverket. Vannet som brukes til nedkjølingen, blir radioaktivt forurenset og blander seg med rundt 400 tonn grunnvann som daglig trenger inn i reaktorbygningene.

TEPCO har bygd flere hundre tanker som skulle brukes til lagring av forurenset vann. Men disse tankene ble skrudd sammen av stålplater i all hast, og fra en av dem rant det nylig ut 300 tonn vann som var forurenset av kjernefysisk stråling.

Les også:

Svensk kjernekraft kan bli kostnadsbombe

For første gang brenner thorium i en vanlig reaktor

Finsk kjernekraftreaktor sju år forsinket  

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.