IT

Bygger mobilnett for to milliarder

TRE AV FIRE: Mobile Norway skal bygge et nett som gir dekning til 75 prosent av befolkningen.
TRE AV FIRE: Mobile Norway skal bygge et nett som gir dekning til 75 prosent av befolkningen. Bilde: Colourbox
Espen Zachariassen
21. des. 2009 - 12:21

De to mobilselskapene eier hver sin halvpart av Mobile Norway AS, som skal bygge og drifte det nye nettet i løpet av to år.

4G

Det nasjonale mobilnettet skal dekke 75 prosent av befolkningen. Det vil levere 2G og 3g og være klargjort for 4G.

Strategien er å bygge et nett som har dekning alle steder hvor det bor fler enn 600 mennesker. Dette blir et tredje nett i konkurranse med mobilnettene til Telenor og Netcom, og kontrakten er blant de største i norsk telekom.



Konkurranse

– Alt er klart for en omfattende utbygging av et tredje mobilnett som vil forbedre konkurransen og forbrukernes valgmuligheter i by og bygd. Det er et telepolitisk hovedmål i Norge å få på plass et tredje mobilnett, og vi er glade for å holde vårt løfte til norske myndigheter, som har lagt forholdene til rette for økt konkurranse, sier administrerende direktør Haakon Dyrnes i Tele2 Norge i en pressemelding.



Vikig kontrakt

– Vi skal sikre Tele2 og Network Norway en komplett løsning for transmisjon, radio- og kjernenett. Dette er en viktig kontrakt for Ericsson der vi kan utnytte den brede kompetansen vi har i Norge og der lokale ressurser vil stå for implementasjon og support, sier administrerende direktør Tor Frydenberg i Ericsson Norge.



Kamp om priser

Utbyggingen ble kraftig forsinket av finanskrisen og striden om termineringspriser. Det siste handler om prisen for å ta imot samtaler fra kunder i andre nett.

Her baserte Network Norway seg på ekstra inntekter ved at de skulle få ta en høyere pris enn konkurrentene Telenor og Netcom, men Post- og teletilsynet mente de skulle ha samme pris.

Netcom fikk drive med høyere pris enn Telenor i 12 år for å kunne bygge seg opp ved siden av Telenor som en sterk konkurrent.


Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Finanskrise

– Finansieringspartnerne ble svært betenkt da varslet om nye termineringspriser ble presentert. Deretter kom finanskrisen, som bremset investeringer generelt, sier direktør for samfunnskontakt Tom Guldberg hos Network Norway til Teknisk Ukeblad.

Termineringsstriden ble løst i mai måned da Network Norway fikk medhold i sin anke til Samferdselsdepartementet. Den endte med at selskapet får en høyere pris enn de to konkurrentene en periode fremover.

Les mer her: – Prisvedtak truer distriktene

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.