ENERGI

Bygger mer ny kraft

Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
30. des. 2004 - 13:55




- For første gang på mange år ser vi ut til å få grunnlag for ny produksjon som holder tritt med veksten i kraftforbruket, uttaler vassdrags- og energidirektør Agnar Aas i en pressemelding fra NVE.



2004 ser ut til å bli det store vindkraftåret. Av 18 prosjekter som ble fremmet, har NVE gitt konsesjon til seks prosjekter med en installert effekt på 550 MW. Det utgjør en årsproduksjon på 1650 GWh og kan gi strøm til over 80.000 boliger. Ved årsskiftet har NVE i tillegg 39 større vindkraftprosjekter under behandling. Samlet er det installert om lag 160 MW vindkraft, mens det totalt er gitt tillatelse til å bygge ut om lag 1100 MW.



Til sammen har OED og NVE gitt konsesjoner for 604 GWh ny vannkraft. I det inngår Kjøsnesfjorden Kraftverk i Jølster på 245 GWh. I tillegg har NVE oversendt innstillinger til OED med en samlet produksjon på 334 GWh.



NVE har også merket en økende pågang med søknader om små kraftverk, og har ved årsskiftet 60 søknader til behandling. De kan gi en årlig produksjon på 700 GWh. Samtidig er 20 søknader på vei inn med en samlet årsproduksjon på 230 GWh.



NVE har fire gasskraftverk under behandling med en samlet installert effekt på ca. 2200 MW. Anleggene i Grenland og på Mongstad er på meldingsstadiet, mens det foreligger søknader for de planlagte anleggene i Hammerfest og Tjeldbergodden.



NVE har også gitt konsesjon til et tidevannskraftverk i Rystraumen i Tromsø. Anlegget er et pilotprosjekt der hensikten er å få mer kunnskap om denne typen energiproduksjon. NVE har også mottatt søknad om konsesjon for et pilotanlegg for bølgekraft som er tenkt plassert utenfor Karmøy.



Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.