BYGG

Bygger hus ovenfra og ned

Mona StrandeMona StrandeJournalist
10. nov. 2006 - 07:50

Skanska Sverige kaller metoden "Lyftet", og hele teknikken går ut på at etasjene bygges på bakkenivå, før de løftes opp med en hydraulisk kran.

Dermed kan arbeiderne oppholde seg på bakkeplan hele tiden, selv om de bygger et hus med åtte etasjer.

Mange fordeler

Først bygges taket og løftes opp i luften, deretter monterer en byggerobot vegger, gulv, installasjoner, våtrom og lignende til hele etasjen er klar.

Så løftes denne etasjen opp under taket, og neste etasje påbegynnes. Slik fortsetter det til hele huset er bygd.

Ifølge Skanska Sverige er fordelene kortere byggetid, lavere kostnader, sikrere arbeidsmiljø og et værbeskyttet byggemiljø uansett årstid - som i tillegg minsker risikoen for innbygd fukt.

Industrialisering

"Lyftet" ble testet i fullskala utenfor Göteborg i høst, og er et ledd i konsernets fokus på industrialisering for å få ned kostnadene.

- Hovedmålet med dette utviklingsarbeidet var å finne en metode som i full produksjon effektiviserer byggeprosessen vesentlig, sier utviklingssjef Mikael Fritzon, Skanska Sverige.

Nå skal forsøket utredes og gjennomgås nøye før det blir klart hva som skjer videre.

Designet må endres

Viseadministrerende direktør i Skanska, Petter Eiken, sier at "Lyftet" er eksperimentelt. Fullskala-testingen er gjort for å se hva som er praktisk gjennomførbart, men han er usikker på hvor lett det blir å bygge hus på denne måten i Norge.

Metoden fungerer der tomtene er helt flate, men slike tomter er det få av i Norge. I tillegg er designet en utfordring:

- I Skanska blir vi mer og mer opptatt av design for å gjøre husene attraktive, og slik dette huset ser ut kan vi ikke selge det, sier Eiken til TU.no.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.