Bygger hus ovenfra og ned

Taket heises først, og så bygges de resterende etasjene. Skanska har snudd opp ned på tradisjonell byggeretning. (Bilde: Skanska Sverige)
Ved hjelp av en hydraulisk kran kjøres veggene inn under takkonstruksjonen. Arbeiderne holder seg på bakkeplan. (Bilde: Skanska Sverige)
- Vi kan ikke selge et hus som ser slik ut. Mye må gjøres med designet før denne metoden tas i bruk til boligbygging, sier Petter Eiken, Skanska. (Bilde: Skanska Sverige)
Den første veggen rulles inn under taket, som er heiset opp først. (Bilde: Skanska Sverige)
Utenfor Göteborg har Skanska Sverige testet sin nye byggemetode. Om det blir flere slike hus er imidlertid fortsatt usikkert. (Bilde: Skanska Sverige)
Først tak, så vegger - og til slutt gulv. Skanska Sverige har snudd opp ned på det meste. (Bilde: Skanska Sverige)

Skanska Sverige kaller metoden "Lyftet", og hele teknikken går ut på at etasjene bygges på bakkenivå, før de løftes opp med en hydraulisk kran.

Dermed kan arbeiderne oppholde seg på bakkeplan hele tiden, selv om de bygger et hus med åtte etasjer.

Mange fordeler

Først bygges taket og løftes opp i luften, deretter monterer en byggerobot vegger, gulv, installasjoner, våtrom og lignende til hele etasjen er klar.

Så løftes denne etasjen opp under taket, og neste etasje påbegynnes. Slik fortsetter det til hele huset er bygd.

Ifølge Skanska Sverige er fordelene kortere byggetid, lavere kostnader, sikrere arbeidsmiljø og et værbeskyttet byggemiljø uansett årstid - som i tillegg minsker risikoen for innbygd fukt.

Industrialisering

"Lyftet" ble testet i fullskala utenfor Göteborg i høst, og er et ledd i konsernets fokus på industrialisering for å få ned kostnadene.

- Hovedmålet med dette utviklingsarbeidet var å finne en metode som i full produksjon effektiviserer byggeprosessen vesentlig, sier utviklingssjef Mikael Fritzon, Skanska Sverige.

Nå skal forsøket utredes og gjennomgås nøye før det blir klart hva som skjer videre.

Designet må endres

Viseadministrerende direktør i Skanska, Petter Eiken, sier at "Lyftet" er eksperimentelt. Fullskala-testingen er gjort for å se hva som er praktisk gjennomførbart, men han er usikker på hvor lett det blir å bygge hus på denne måten i Norge.

Metoden fungerer der tomtene er helt flate, men slike tomter er det få av i Norge. I tillegg er designet en utfordring:

- I Skanska blir vi mer og mer opptatt av design for å gjøre husene attraktive, og slik dette huset ser ut kan vi ikke selge det, sier Eiken til TU.no.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå