ROMFART

Bygger fransk-norsk romallianse

ØKT SIKKERHET: Norge og Frankrike skal samarbeide for å bedre EGNOS-signalene. Det skal gi bedre dekning i Arktiske strøk, og dermed økt sikkerhet for blant annet skip som ferdes i disse områdene.
ØKT SIKKERHET: Norge og Frankrike skal samarbeide for å bedre EGNOS-signalene. Det skal gi bedre dekning i Arktiske strøk, og dermed økt sikkerhet for blant annet skip som ferdes i disse områdene. Bilde: ESA
Mona StrandeMona StrandeJournalist
21. mars 2007 - 07:00

Direktør for Norsk Romsenter, Bo Andersen, og president Yannick d'Escatha ved det franske romsenteret CNES, undertegnet samarbeidsavtalen 15. mars.

Målet er å legge til rette for styrket samarbeid mellom de to organisasjonene.

Nye muligheter

- For Norge er det en fordel å styrke samarbeidet med Europas ledende romarkitekt, ikke minst med tanke på de nye mulighetene som romaktiviteter i EU gir, sier Bo Andersen i en pressemelding.

Frankrike er Europas ledende romnasjon, og CNES er det største romsenteret i vår verdensdel. Gjennom medlemsskapet i ESA har allerede Norge og Frankrike et felles engasjement i flere forsknings- og utviklingsprogrammer.

- Mange felles interesser

- Både Frankrike og Norge er svært opptatt av at romvirksomheten skal være nyttig for samfunnet. Særlig innen navigasjon og jordobservasjon har vi mange felles interesser og synspunkter, sier Andersen.

Et av de nye fransk-norske samarbeidsprosjektene som er på trappene er Arctic Test Bed, skriver Norsk Romsenter.

Dagens GPS-baserte satellittnavigasjon kan bomme med flere kilometer hva posisjon angår, dersom en satellitt ikke virker. Det europeiske satellittnavigasjonsystemet EGNOS skal bedre dette gjennom en varslingstjeneste.

Sikkerhet og nøyaktighet

Prosjektet Arctic Test Bed skal teste om EGNOS-signalene kan sendes via andre typer satellittsystemer med bedre dekning i arktisk strøk.

Dette vil bedre sikkerheten for fly, helikoptre og skip som stiller store krav til nøyaktig og pålitelig navigasjon i Arktis.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.