BYGG

Bygger flytende pyramidehotell

Mona StrandeMona StrandeJournalist
9. mars 2007 - 15:06

Om tre år skal et nytt luksushotell ligge forankret utenfor kysten av Cancún i Mexico. Hotellet skal ha 452 rom, fordelt på to pyramider.

Kockums' teknologi

- Vi kan konkurrere med hvilken som helst byggeteknikk, sier teknologiutviklingsjef Ronny Nordell, Oceanic Creations, til NyTeknik.

Hotellet bygges i plast, armert med glassfiber. Det er en teknikk selskapet lisensierer fra Kockums. De bruker samme kompositt i skroget på seks fartøy som bygges til den danske marinen.

- Ikke skuddsikkert

Oceanic Creations samarbeider med Kockums for å tilpasse teknikken til sivilt bruk. Det gjelder for eksempel en "sandwich-konstruksjon" med to lag kompositt og en kjerne av hardt PVC-skum. Denne kjernen er ikke den samme som brukes i de militære farkostene, skriver NyTeknik.

- Vi vil ha lavere kostnader isteden for skuddsikkerhet, sier Nordell.

Uten forvitring og rust

Nordell mener det er flere fordeler med dette materialet. Det forvitrer ikke på samme måte som betong, og er sterkere enn stål. Samtidig er vekten betydningsfullt lavere. I tillegg unngås problemer både med rust og mugg, og det skal isolere like bra som et kjøleskap.

- Kostnadene for drift og vedlikehold reduseres med opp til 60 prosent, sier Nordell.

For dyrt i Sverige

Men produksjonen er krevende. I Sverige blir det 20 prosent dyrere enn å bygge i stål. Materialet og hotellet skal derfor produseres i byen Varna, ved Svartehavet i Bulgaria. Deretter skal hele hotellet fraktes til Mexico med spesielle fartøy, på samme måte som oljerigger fraktes ut til oljefeltene.

Fabrikken begynner arbeidet i høst. Om tre-fire år er planen å produsere 400.000 kvadratmeter komposittmateriale årlig. Det er 40 ganger mer enn hva Kockum produserer i dag.

Forsvarshemmelighet

Allerede i 1986 prøvde Ronny Nordell å få tillatelse til å bruke den spesielle kompositteknikken til båtbygging. Han har bakgrunn som ingeniør ved Kockums verft i Karlskrona, og kjente derfor godt til teknikken.

Men den var en forsvarshemmelighet, og Nordell fikk derfor blankt nei fra staten. I 2002 hadde imidlertid ting endret seg, og han fikk endelig ja. Nå, fem år senere, får Ocean Creations flere bestillinger enn hva de har mulighet til å ta seg av.

Foreløpig har de en avtale med Kockums som gir dem tillatelse til å bruke byggeteknikken i 20 år.

Selvforsynt på strøm og vann

Foruten å bli bygd med den spesielle teknikken, som forøvrig har fått navnet OCCT, er hotellet nesten selvforsynt med strøm og vann.

Solcellepaneler på utsiden av pyramidene skal gi strømtilførsel, og et eget vannrenseanlegg skal gi ferskvann til hotellets gjester. Dette renseanlegget er faktisk så stort at det også kan forsyne 15.000 husstander på land med drikkevann.

- Alt tyder på at vi står overfor alvorlige klimaendringer. Derfor har vi utviklet en konstruksjonsteknologi som kan møte den økte etterspørselen etter energisparing, økologisk harmoni - og som kan tåle det kraftigste ekstremvær, skriver Ocean Creations på sine hjemmesider.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.