SAMFERDSEL

Bybusser kan få krav om nullutslipp allerede neste år

Samferdselsdepartementet ber om offentlig høring om hvorvidt krav til nullutslipp eller biogass på bybusser skal bli gjeldende fra 2024.

Kollektivtransporten i Rogaland har allerede lovet et helt og holdent fossilfritt transporttilbud innen 2024. De skal over til organisk HVO-diesel, hybrid-drift og helelektriske kjøretøy i løpet av de neste årene.
Kollektivtransporten i Rogaland har allerede lovet et helt og holdent fossilfritt transporttilbud innen 2024. De skal over til organisk HVO-diesel, hybrid-drift og helelektriske kjøretøy i løpet av de neste årene. Foto: Fredrik Varfjell/NTB
3. juli 2023 - 08:11

Statens vegvesen skal gjennomføre høringsrunden om framskynding av kravet ett år.

– En fremskyndelse av kravet til nullutslipp eller biogass for bybuss fra 2025 til 2024 vil gi utslippsreduksjoner, bidra til fortsatt teknologiutvikling og øke etterspørselen etter ladestruktur, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård i en pressemelding.

Dette er det neste i regjeringens rekke av krav til nullutslipp for offentlige anskaffelser av kjøretøy. På høring i disse dager er også lignende krav for ferjer og hurtigbåter.

For hver dieselbuss som byttes ut med en elektrisk buss vil CO2-utslippet reduseres med om lag 50 tonn CO2 per år, viser tallene fra departementet. I dag er 11 prosent av bybussene i Norge elektriske.

– Det er viktig at det offentlige går foran og stiller strengere krav til miljøvennlige anskaffelser i transportsektoren, slik at vi reduserer utslippene fra transportsektoren, sier Nygård.

Leger krever strengere regler for alle som kjører elsparkesykkel.
Les også

Over 500 alvorlige ulykker på tre år

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.