BYGG

Burj Khalifa-arkitektene skal tegne det som blir Nordens høyeste bygg

19. juni 2014 - 14:40

I 2019 skal en 230 meter høy skyskraper ferdigstilles i Gøteborg. Danske Cowi, skal i samarbeid med arkitektfirmaet Entasis prosjektere bygget, som vil sette nordensrekord.

Det blir hele 40 meter høyere enn Turning Torso i Malmø, som i dag har rekorden, skriver Ingeniøren.

Opprinnelig skulle skyskraperen i Gøteborg bli 201 meter høy, men det kan se ut som om man har strukket seg for å bli høyest i Norden. I Stockholm er nemlig planene klare for et bygg på 225 meter.

– Vi hadde ikke noe eget mål om å bygge Nordens høyeste bygg. Vi har brukt mange år på å planlegge bygget, og har vært mye frem og tilbake og sett på hva som konstruksjonsmessig, økonomisk og estetisk er riktig, og har konkludert med at den valgte høyden er den beste, sier Ola Serneke i byggselskapet Serneke, som står bak høybygget, til Teknisk Ukeblad.

Les mer: Gøteborg og Stockholm kniver om Nordens høyeste bygg

Polarstjernen

– Vi er veldig stolte av å være en del av vinnerlaget som skal gi Gøteborg et nytt varemerke, vi ser frem til å sette i gang med prosjekteringen, sier Cowis høyhusspesialist Jens Fussing i en pressemelding.

Bygget skal bestå av betong, stål og glass, og har fått navnet "Polarstjernen". Det skal inneholde leiligheter, restaurant, helsestudio, takterrasse og et utkikkspunkt med offentlig adgang.

– Tårnets design komplimenteres av en bæredyktig visjon for hele området, som vil styrke hele byen Gøteborg, sier Fussing videre.

Les også: Kina bygger 13 av verdens høyeste skyskrapere

Bygget skal hovedsakelig romme leiligheter, men vil også ha både restaurant, treningssenter og takterrasse.
Bygget skal hovedsakelig romme leiligheter, men vil også ha både restaurant, treningssenter og takterrasse.

Samme arkitekt som verdens høyeste

Tegningen av bygget har vakt stor interesse blant arkitekter. 58 ulike bidrag fra arkitekter verden rundt ble levert inn til konkurransen.

– Vi var absolutt ikke forberedt på den store interessen, og ble overveldet over alle forslagene som kom inn, sier Serneke.

Av norske arkitekter leverte både Egg arkitekter, Niels Torp arkitekter og Snøhetta inn forslag.

– Det var utrolig mange gode og ambisiøse forslag, vi var i en luksussituasjon og kunne velge og vrake mellom mange kvalifiserte deltakere, sier han.

Vinneren av konkurransen ble Skidmore, Owings & Merrill (SOM), som tidligere har tegnet Burj Khalifa i Dubai, som i dag er verdens høyeste bygg på 828 meter.

– SOM vant fordi de klarte å tegne et bygg med en helt egen stil, som likevel ikke skiller seg for mye ut. Bygget vil passe godt inn i en nyutviklet bydel og være enkelt å bygge et godt miljø rundt med både andre hus, restauranter og næringsbygg, sier Serneke.

I tillegg til dette har SOM designet fem andre av verdens så langt høyeste bygg.

Skidmore, Owings & Merrill
Les også:

Bygger verdens høyeste skyskraper med 80.000 tonn stål

Slik kan det utskjelte Posthuset bli seende ut

Vest-Europas høyeste bygg er ferdig  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.