BYGG

Brukte regnskogtømmer i nytt museumsbygg

FÅR KRITIKK: Valdres folkemuseum kritiseres for å ha brukt regnskogtømmer i sitt nye utstillings- og velkomstbygg på Fagernes.
FÅR KRITIKK: Valdres folkemuseum kritiseres for å ha brukt regnskogtømmer i sitt nye utstillings- og velkomstbygg på Fagernes. Bilde: Lund Hagem Arkitekter
10. mai 2010 - 10:28

Et nytt, modernistisk publikumsbygg ved Valdres Folkemuseum på Fagernes prydes av store treplater av regnskogtømmer. Regnskogfondet er sjokkert.

Budsjettsprekk

Opprinnelig var planen å bruke lokal bjørk på veggene, men dette ble endret etter en budsjettsprekk, ifølge NRK. Nå skal 500 kvadratmeter med vegg inne i bygningen dekkes med den tropiske tresorten Meranti, noe Regnskogfondet reagerer kraftig på.

– Det er et soleklart paradoks at et folkemuseum, som skal vise fram og bevare lokal kultur, bruker materiale som er med på å ødelegge livsgrunnlaget og ta kulturen fra befolkningen som lever i regnskogsområdene, sier Nils Hermann Ranum i Regnskogfondet.

– Sterkt beklagelig

Museumsdirektør Torveig Dahl er overrasket over at tresorten skal være en av de verste på markedet.

– Dette var helt ukjent for meg. Jeg synes det er sterkt beklagelig. Jeg skulle ønske vi hadde gjort det annerledes, men det gjorde vi ikke, sier Dahl.

I en pressemelding fra museet datert i dag, skriver Dahl at de både tidligere og nå har undersøkt lister på Regnskogfondets hjemmesider uten å finne informasjon om merantifinéren de har benyttet. De understreker også at den dominerende tresorten i Velkomstbygget er lokalt produsert gran.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.