Tibber

Brukte hundrevis av panelovner til å regulere strømnettet 

Testen viser at konseptet fungerer, sier Statnett.

Tibber selger fleksibiliteten i kundenes elbilladere og panelovner. I teorien vil elbiler og panelovner kunne balansere hele strømnettet, sier Tibber-grunder Edgeir Vårdal Aksnes.
Tibber selger fleksibiliteten i kundenes elbilladere og panelovner. I teorien vil elbiler og panelovner kunne balansere hele strømnettet, sier Tibber-grunder Edgeir Vårdal Aksnes. (Foto: Jørn-Arne Tomasgard)

Testen viser at konseptet fungerer, sier Statnett.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

I oktober gjennomførte Statnett og Tibber et forsøk hvor panelovner og el-billadere ble koblet ut, og denne fleksibiliteten ble solgt inn i strømnettet.

Testen viste at elbilladerne, sammen med 300 wifi-tilkoblede panelovner, tilførte rundt 1 MWh til det norske strømnettet. Mellom 150 og 30000 elbilladere deltok til enhver tid i pilotprosjektet.

– I Norge har vi flere millioner panelovner. Hvis bare noen få prosent av disse ble styrt smart, ville det vært nok for å balansere en vinterdag. Til sammen vil elbiler og panelovner kunne balansere hele strømnettet gjennom året, sier Tibber-gründer Edgeir Vårdal Aksnes.

Alle med smart varmestyring kan delta

Panelovnene ble bare koblet ut noen minutter, uten at kundene gjorde noe - eller merket noe. I testen var det bare kunder som har utstyr med beta-funksjonalitet fra Tibber, som kunne delta. Men i framtiden kan alle som har smart varmestyring delta. 

Panelovner med wifi eller wifi-plugg, kan fjernstyres og fjernutkobles. Foto: Ellen Synnøve Viseth

– Med smart varmestyring kan varmen automatisk skrus opp før et prishopp, og senkes når pristoppen kommer. Kunden opplever samme temperatur i huset, og får automatisk lavere strømpris, sier Aksnes.

Det er det samme som skjer når elbilladere bruker prissignaler til å lade når det er billigst.

Hentet strøm fra industri og næringsbygg

I mai i fjor testet Tibber og Entelios også automatisk utkobling av elbiler og elkjeler for å regulere strømnettet. De har begge utviklet løsninger for automatisk respons på elektroniske forespørsler i regulerkraftmarkedet (mFRR) fra Statnett.

I pilotprosjektet i oktober tilbød Tibber 1 MW fra panelovner og elbiler, mens Entelios skaffet til veie 4 MW fra industribedrifter og 1 MW fra næringsbygg.

Også varmekabler, varmtvannstanker og enkelte varmepumper kan i framtiden brukes til automatisk utkobling. I fjor skrev TU at Trønderenergi har kjøpt seg tilgang til kjøleskap og frysere i over 2.100 norske dagligvarebutikker, med tanke om å flåtestyre disse og tilby effekten inn i et fleksibilitetsmarked.

Særlig viktig på Østlandet

Kari Dalen, prosjektleder i Statnett.
Kari Dalen, prosjektleder i Statnett. Foto: Moment Studio

Kari Dalen, seniorrådgiver i Statnett, sier at de i testen fikk demonstrert både tekniske løsninger og deltakelse i regulérkraftmarkedet i prisområdet NO1, Østlandet.

– Testene viser at konseptet fungerer. På Østlandet har man ikke mye regulerbar vannkraft og stor industri, som vanligvis er kildene til fleksibilitet. Derfor er det viktig med tilgang på fleksibilitet fra andre kilder, sier Dalen.

Foreløpig er også markedsvilkårene tilpasset storindustrien, og man må kunne levere minst 5 MW for å kunne delta i regulérkraftmarkedet på Østlandet.

– Dette kravet skal reduseres til 1 MW, slik det var i piloten. Fra 2023 blir det den europeiske standarden for dette markedet, sier Dalen. 

Les også

Kommentarer (43)

Kommentarer (43)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå