INDUSTRI

– Brukte dumdumkuler for å gjøre maksimal skade

STORE SKADER: Skadde ungdommer fra AUF-leiren på Utøya ble fredag kveld tatt hånd om av redningspersonell. En kirurg som behandler skuddofrene mener de er skutt med dumdumkuler.
STORE SKADER: Skadde ungdommer fra AUF-leiren på Utøya ble fredag kveld tatt hånd om av redningspersonell. En kirurg som behandler skuddofrene mener de er skutt med dumdumkuler. Bilde: Scanpix
25. juli 2011 - 09:01

Breivik skriver selv i manifestet om innkjøp av jaktammunisjon.

Les også: La ut terrormanifest før angrepene

Sjefskirurg Colin Poole ved Ringerike sykehus forteller til nyhetsbyrået AP at slike type kuler deformeres til små fragmenter når de treffer kroppen. Til NTB sier han at disse kulene gir stor ødeleggelse på overflaten av muskelvevet, i stedet for å gå dypere eller gjennom kroppen.

– Vanligvis ser man enten et innskudd og at kulen har gått gjennom, eller et innskudd og så en kule som sitter igjen i kroppen. Her er kulen fragmenter i mindre småbiter inne i kroppen enn det jeg noen gang har sett, sier Colin Pool.

Skulle dyrke meloner og grønnsaker: <br/> Hadde tilgang til bombemateriale

– Lagde dekkhistorie

I sitt såkalte manifest skriver Breivik at han har et håndvåpen av typen Glock og en semiautomatisk rifle av typen Ruger Mini 14. Han skriver at han kjøpte inn ammunisjon og annet utstyr til våpnene i desember og januar i år, fra butikker i USA og Norge.

Rifla bruker kuler av kaliber .223, en mellomstor type. Han hevder å ha kjøpt 10 magasiner à 30 vanlige kuler til det fra USA, samt et ikke spesifisert antall dumdumkuler for 500 euro fra en norsk forhandler.

«Måtte gjøre research og bruke en dekkhistorie om fuglejakt ved innkjøp,» skriver han.

Vanskelig å finne

Såkalte dumdumkuler er forbudt i krig, men påbudt ved storviltjakt i Norge, fordi det øker sjansen for en rask død.

Pool forteller at det var svært utfordrende å se på røntgenbildene til ofrene hvor de små kulefragmentene satt, slik at de kunne fjernes.

Ringerike sykehus fikk 35 pasienter etter terroranslaget fredag. Sykehuset hadde to pasienter fortsatt til behandling søndag kveld.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.