Byutvikling og utdanning

Bruker VR for å lokke studenter til byplanleggingsfag. Her er årets søkertall

Færre enn i fjor vil inn på masterstudiene i landskapsarkitektur og eiendom i Ås. Universitetet tror likevel de vil høste frukter av vårens rekrutteringskampanje.

Video: En student demonstrerer hånskissering i 3D med VR-teknologi på NMBU i Ås. Foto: Tuva Strøm Johannesen. Lyd: Heidi Sævold

Færre enn i fjor vil inn på masterstudiene i landskapsarkitektur og eiendom i Ås. Universitetet tror likevel de vil høste frukter av vårens rekrutteringskampanje.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Forrige uke fikk søkere til studier i byplanlegging, landskapsarkitektur og eiendom ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås vite om de kom inn eller havnet på venteliste på sine førstevalg.

Tallene viser en nedgang i interessen for to av de tre 5-årige masterprogrammene ved Fakultet for landskap og samfunn.

Spillkampanje

I vår ble byen Oslo bygd inn i det populære dataspillet Cities:Skylines av den anerkjente, nederlandske gameren Silvarret, på oppdrag for NMBU.

Målet var å rekruttere studenter til deres ulike studieretninger innen byutvikling (by- og regionplanlegging, landskapsarkitektur, landskapsingeniør, eiendom og eiendomsutvikling).

Cities:Skylines er et populært spill for begge kjønn i alle aldre, og er en avansert versjon av det kjente spillet Sim City. 

Ramzi Hassan er professor på Institutt for landskapsarkitektur ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, NMBU. Han er grunnlegger og leder for universitetets VR-lab.
Ramzi Hassan er professor på Institutt for landskapsarkitektur ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, NMBU. Han er grunnlegger og leder for universitetets VR-lab. Foto: Tuva Strøm Johannessen

– I undervisningen fokuserer vi mest på nye innovasjoner, som for eksempel å teste ut alle VR-briller som kommer på markedet, sier førsteamanuensis Ramzi Hassan. Han driver VR-laben på NMBU, der studenter ved de ulike programmene ved fakultetet for landskap og samfunn har fått undervisning om VR(Virtual reality)-teknologi siden 2007.

Se Ramzi Hassan fortelle om VR-teknologi i videoen nederst i saken.

Livesending

Rett før påske deltok studenter ved fakultetet for landskap og samfunn i en livesending på spillforumet twitch.tv, der de brukte Oslo-modellen til å spille og chatte med potensielle søkere og andre seere. Selv om ikke spillet i seg selv benyttes i studiesammenheng, håpet NMBU å skape engasjement blant unge potensielle søkere, og vise at at studentene kan bruke kreativiteten og ny teknologi for å utvikle morgendagens samfunn, som for eksempel spill- og VR-teknologi, forteller kommunikasjonsrådgiver ved universitetet Tove Rømo Grande.

Tove Rømo Grande er kommunikasjonsrådgiver ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, NMBU.
Tove Rømo Grande er kommunikasjonsrådgiver ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, NMBU. Foto: Tuva Strøm Johannessen

– Vi ønsket å visualisere hva byutvikling er. Elever ved videregående skoler vet ikke hva det er, så vi tenkte at det ville være perfekt med et bysimuleringsspill for å vise dette, sier hun, og legger til at de nå vurderer å gjenta arrangementet til neste år.

- Vi fikk flere tilbakemeldinger i forbindelse med live-sendingen der folk rundt omkring i landet lurte på om vi skulle ta en annen by enn Oslo neste gang. Det er en mulighet å gjenta dette årlig, men dette er ikke bestemt ennå.

Les også

Nedgang i antall søkere

 Fakultet for landskap og samfunn ved universitetet tilbyr tre 5-årige masterprogrammer; landskapsarkitektur (50 studieplasser), eiendom (35 studieplasser) og by- og regionplanlegging (30 studieplasser). Bare sistnevnte har hatt en økning i antall førsteprioritetssøkere, fra 104 i fjor til 118 i år.

Førsteprioritetssøkere til master i eiendom sank fra 129 til 116, og master i landskapsarkitektur, som er det mest populære studieprogrammet på fakultetet, har hatt en betydelig nedgang i antall førsteprioritetssøkere fra 208 i fjor til 161 i år.

- Fram til i år har vi hatt en jevn stigning i antall søkere til alle disse programmene. Forklaringen på nedgangen i interessen for landskapsarkitektur i år er vel at det har kommet flere nye konkurrenter, med nyopprettede tilsvarende programmer i Oslo og Tromsø, og at søkertallene nå blir fordelt mellom de tre institusjonene. I dette er det viktig for oss å bruke og vise fram et tilbud innenfor spillteknologi. Dette er litt av grunnen til at vi arrangerte denne kampanjen i vår, sier Tove Rømo Grande ved NMBU, og legger til:

- Karakterkravet for landskapsarkitektur-programmet har faktisk gått opp. Selv om det er færre søkere er deres karakterer høyere enn de har vært før. Det viser at vi har lykkes i å nå de flinkeste studentene, og de som virkelig ønsker å jobbe med landskapsarkitektur. 

Begge de to bachelorprogrammene ved fakultetet (landskapsingeniør og internasjonale miljø- og utviklingsstudier) har hatt en liten økning i førsteprioritetssøkere siden i fjor.

Les også

Ny master på engelsk og stipendiatstilling

Kommunikasjonsrådgiver ved NMBU, Tove Rømo Grande, forteller at universitetet vil åpne et nytt masterprogram i internasjonal landskapsarkitektur på engelsk fra neste år.

- Det blir en mer tverrfaglig master med fokus på internasjonale utfordringer i landskapsutvikling, som for eksempel klimaendringer, sier Grande.  

Hun tror at vårens VR-kampanje vil bidra til å få flere søkere til den nye masteren neste år. 

-  Før live-sendingen fikk vi mye internasjonal oppmerksomhet gjennom alle følgerne til Silvarret, noe som har gjort at flere har fattet interesse for faget og at NMBU tilbyr det, sier hun, og legger til at VR-teknologi vil kunne tas i bruk av studenter fra hele fakultetet.

- Masterstudentene kan velge å bruke VR-teknologi for eksempel i sin masteroppgave. Det skal også opprettes en PhD-stilling innenfor samme felt i løpet av høsten.

Se førsteamanuensis ved NMBU, Ramzi Hassan, fortelle om VR-teknologi (video):

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå