KRAFT

Bruker samme regler i Norge som i Kroatia

SOM I HJEMLANDET: Arbeidslivet reguleres på samme måte i Kroatia og i Norge, mener det kroatiske entreprenørselskapet Dalekovod, som bygger Hardangerlinjen for Statnett.
SOM I HJEMLANDET: Arbeidslivet reguleres på samme måte i Kroatia og i Norge, mener det kroatiske entreprenørselskapet Dalekovod, som bygger Hardangerlinjen for Statnett. Bilde: Hommedal, Marit
Øyvind LieØyvind Lie
16. aug. 2011 - 13:55

Det kroatiske entreprenørselskapet Dalekovod som bygger kraftlinjen mellom Sima og Samnanger i Hardanger på oppdrag av Statnett, ser ikke problemer ved at arbeidere må gå uten betaling når det er dårlig vær.

– Vi ser ikke på betaling som noe problem siden vi betaler våre arbeidere for hver enkelt arbeidstime på prosjektet, skriver pressetalskvinne Ivana Radic på Dalekovods hovedkontor i Kroatia i en e-post til Teknisk Ukeblad.

Les også:

Får ikke betalt

Problemene på Hardangerlinjen har vært at tåke og dårlig vær har gjort det umulig å bruke helikopter. Og helikopter har vært den eneste måten å få arbeidere, materialer og verktøy opp på Ålvikfjellet hvor arbeidet nå pågår.

Når arbeidet er kommet i gang, men må stoppes på grunn av dårlig vær, får arbeiderne kun betalt for timene fram til arbeidet stoppes. Resten av dagen går de uten lønn, ifølge Radic.

Når arbeidet ikke har startet og været er usikkert, får arbeiderne derimot betalt for tiden de må vente og være klar til å ta fatt på arbeidet.

Når arbeidet avlyses før arbeiderne har forlatt stedet der de er innlosjert, får de ikke betalt noe som helst, opplyser Radic.

Les også: Aksjonistene nekter å gi seg i Hardanger

Les også: Monstermast havarerte

Samme som i Kroatia

Vanligvis finnes det imidlertid alternative arbeidsoppgaver og alternative ruter til arbeidsstedet når været er dårlig. På Ålvikfjellet i sommer har dette ikke vært mulig.

Statnett har tidligere opplyst til Teknisk Ukeblad at det var fire dager i juli hvor været var så dårlig at arbeidet måtte stoppes.

Ifølge Radic har det vært to dager hvor arbeiderne ikke har jobbet i det hele tatt.

– Vi synes ikke dette er noe problem selv når vi arbeider i Norge. Og vær så snill og ikke tro at reguleringen av arbeidslivet i Kroatia er annerledes i Kroatia enn i Norge, skriver hun.

El & IT Forbundets forhandlingsleder Jan Olav Andersen mener imidlertid at Dalekovod og Statnetts framgangsmåte i Hardanger er helt uakseptabel etter norsk standard, og

Les også: – Uheldig samrøre i kraftbransjen

Les også: Bygger master på søndager

Les også: Nettleie-millioner til reklamebyrå

Les mer om: