Bruker Olympiatoppens preppeutstyr til å utvikle løsninger for oljeindustrien

Skal redusere rørslitasje.

Bruker Olympiatoppens preppeutstyr til å utvikle løsninger for oljeindustrien
Kjent i smørebua: Sivilingeniør Jan Muren kjenner testmaskinene til Olympiatoppen svært godt. Bilde: ORV

Oljeteknologiselskapet 4Subsea har fått uventet hjelp til å teste ulike materialer.

Da selskapet trengte raske resultater, for å finne ut hvilke materialer som egner seg best til å forhindre at rørkonstruksjoner på havbunnen blir slitt, ble løsningen en tur til smørebua.

I skisenteret til Olympiatoppen fikk de svarene de trengte. 

En fot i hver leir

I mange år har olje og gassindustrien hjulpet til både her og der. De har sponset topp og bredde, og norsk idrett har ikke minst hatt glede av den rike industrien.

Men nå er det så som så med rikdommen, samtidig som idretten, og spesielt toppidretten, har bygd opp god infrastruktur. Knapt noen i hele verden har så bra utstyr for å teste og tilpasse utstyr til skiløpernes behov.

I Holmenkollen har de innredet et eget test- og utviklingssenter som sørger for at sålematerialene i skiene, og den strukturen de utstyres med, er best mulig tilpasset de som skal bruke dem.

Ørsmå variasjoner i molekylsammensetning og preparering kan avgjøre om de norske løperne kommer på pallen, og hvor de får stå på den.

Muren har drevet med skiteknologi og smøring i over ti år og samtidig som han har jobbet i oljeindustrien. Med en fot i hver leir så han muligheten til å bruke testutstyret til Olympiatoppen i Holmenkollen for å få frem resultater det hastet med.

Testing: For å teste polymermaterialene til subseaanvendelsen passet skimaskinene til Olympiatoppen i Holmenkollen perfekt. I stedet for å festes til rørene de skulle beskytte fikk Muren raske resultater ved å feste dem til ski.
Testing: For å teste polymermaterialene til subseaanvendelsen passet skimaskinene til Olympiatoppen i Holmenkollen perfekt. I stedet for å festes til rørene de skulle beskytte fikk Muren raske resultater ved å feste dem til ski. Foto: ORV

Fra ski til oljerør

Skisenteret til Olympiatoppen like bak stadion i Holmenkollen er svært godt utstyrt med maskiner og utstyr for å teste og slipe ski.

Ypperlig egnet tenkte Muren da 4Subsea nylig trengte å utføre materialtester på polymermaterialer.

Det hastet med resultatene til en industri som ønsker å få mest mulig ut av det de investerer i Nordsjøen. Det gjaldt å finne det beste materiale som kunne forhindre at rørkonstruksjoner på havbunnen ble slitt når de gnisset mot andre deler av strukturene.

Hvis Muren fant det best mulige materialet til slitasjebeskyttelse kunne levetiden til konstruksjonen forlenges og vedlikeholdsbehovet reduseres. God økonomi med andre ord. Da måtte jo skisålesliperen kunne brukes?

Som tenkt så gjort. Oppdragsgiver synes det var en god ide og Olympiatoppens «ski-lab» var mer en glad for å kunne gi noe tilbake annet en innsparte hundredeler i skisporet.

Materialtesting: Her testes polyamid 11 i en trekktest med varierende.
Materialtesting: Her testes polyamid 11 i en trekktest med varierende. Foto: Jan Muren

For å teste materialene mot slitasje ble materialkandidatene ganske enkelt festet til ski. Slipemaskinen var jo bygget for ski, og dette var jo bare som å øke såletykkelsen.

– Med det utstyret vi har i Holmenkollen, hvor vi har svært god kontroll med prosessparametere som temperatur, kunne vi slipe materialene og måle ruheten. Den er en svært viktig egenskap til det materialet vi velger å beskytte rørene med. Vi ønsket oss en ruhet på Ra 7, sier han.

Materialvalg

Med utstyret hos Olympiatoppen kunne han gjøre slitasjetester på våte blokker av de polymermaterialene som skulle vurderes, sammen med et eget oppsett for testing av friksjon.

Ruheten på «slipesteinen» ble valg til å representere ruhet på konstruksjonene den skal tåle å bli gnisset mot, samtidig som temperatur og kontakttrykk kontrolleres nøye.

– Vi har testet blokker av HDPE - høytetthets polyetylen mot blokker av polyuretan og testen viser at det første materialet er beste egnet, men det er også dyrest i produksjon, så dette blir en avveining. HDPE må rotasjonsstøpes i en ovn for å oppnå tilstrekkelig veggtykkelse. Det er dyrere og tar lengere tid enn sprøytestøpte alternativer, sier han.

Den raske testingen har gjort det mulig å komme raskt i gang og allerede i sommer skal forhåpentlig de første rørene bli beskyttet mot slitasje med materialet som er valgt ut fra testene i Holmenkollen.