BYGG

Bruker mer energi enn forutsatt

BRUKER MER: I mange bygg er energibruken høyere enn de er prosjektert for, det gjelder både passivhus og andre. Spørsmålet er om passivhus krever endret adferd.
BRUKER MER: I mange bygg er energibruken høyere enn de er prosjektert for, det gjelder både passivhus og andre. Spørsmålet er om passivhus krever endret adferd. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
18. mars 2011 - 07:10

Det viser en undersøkelse som Energi Norge har fått gjennomført av passivhus og lavenergibygg i Norge, Sverige, Tyskland, Østerrike og Sveits.

57 passivhus ble gjennomgått, og 38 brukte mer energi.

Dårlig planlegging

Avvikene går begge veier, det er også passivhus som bruker mindre energi enn forutsatt, men for flertallet er energibruken høyere enn forutsatt. Spesielt for boliger er det stort avvik mellom forventet og faktisk energibruk.

Undersøkelsen viser også at for yrkesbygg skyldes det dårlig planlegging når energibruken er høyere enn forventet.

Rapporten trekker frem et produksjonslokale i Tyskland der det ikke var tatt høyde for at dørene måtte stå åpne for å kjøre materialer inn og ut, dermed ble energibruken høyere enn forventet.

Også for Preikestolhytta i Rogaland er energibruken høyere enn forutsatt på grunn av at dørene står åpne mer enn forutsatt da bygget ble planlagt.

Passivhus kan bli fryktelig dyrt

Nasjonalmuseet kan bli passivhus

Fem feil

Årsaken til den høyere energibruken kan deles i fem hovedkategorier. Det er feil i bygningskroppen, feil i tekniske anlegg, høyere innetemperatur enn beregnet, feil design av bygget og sist feil bruk av bygget.

Rapporten konkluderer med at bruk av bygget er den dominerende faktoren som i fremtiden vil kunne bli avgjørende for hvor mye energibruk som går med til oppvarming.

Det er passivhusekspert Tor Helge Dokka ved SINTEF Byggforsk enig i.

– Vi ser i alle typer bygg at forskjellig innetemperatur og feil ved tekniske anlegg er den viktigste årsaken til varierende energibruk. Dette med byggfeil er noe tynt underbygget. Hvis det gjøres feil med passivhus så er konsekvensene mer på fukt enn energibruk, sier Dokka.NED: - Det er åpenbart at fjernvarmeanlegg må dimensjoneres ned når passivhus kommer, mener SINTEF-forsker Tor Helge Dokka.
NED: - Det er åpenbart at fjernvarmeanlegg må dimensjoneres ned når passivhus kommer, mener SINTEF-forsker Tor Helge Dokka.

Behov for mer

Rapporten er basert på tallmateriale som er innhentet av andre enn Xrgia, og antallet bygg er lavt. Derfor tar også forfatterne klare forbehold om resultatene.

– Vi observerer stor spredning i energibruken, og det er mange ulike faktorer som spiller inn på den faktiske energibruken. Trolig er den spredningen ikke noe særfenomen for passivhus og lavenergibygg, sier Emilie Everett som har vært med på å lage rapporten.

Hun legger til at folk bruker sine hus forskjellig.

– Et viktig spørsmål er jo da i hvor stor grad må brukere endre atferd i denne typen hus for at energibruken skal komme ned i hva som er beregnet i en prosjekteringsfase, og om de faktisk er villige til å gjøre det, sier Everett.

Hun legger til at brukerne av passivhus i dag ikke representerer et gjennomsnitt av befolkningen og at det er med er umulig å generalisere funnene.Dimensjonering av fjernvarme

Energi Norge bestilte rapporten for å få bakgrunnstall for blant annet dimensjonering av fjernvarmeanlegg til passivbygg.

– Hovedkonklusjonen vår er at det er lite tall og data tilgjengelig, så det er behov for å se mer på dette om vi i fremtiden skal levere rett mengde og type energi til fremtidens bygg. SINTEF holder på med en undersøkelse på oppdrag fra Lavenergiprogrammet som snart blir lagt frem, forteller Guro Bøe Wensaas, rådgiver i Energi Norge.

– Det er klart de må dimensjonere ned. De vil trenge mindre energi og mindre effekt når det blir bygget passivhus. Vi opererer nå med et varmebehov på 50 w/m² som en tommelfingerregel. Med passivhus vil det gå ned til 15 w/m², sier Dokka.

Les også: Full passivhus-splid i byggenæringen

– For langt nord for passivhus

Ja til passivhus, nei til tidspress

Rådgiverne vil ha passivhus

Første sykehus med passivhusstandard

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.