BYGG

- Bruk mer penger på energieffektive bygg

Adm. dir. i BNL, Ketil Lyng, håper regjeringen ser at eneboliger står for størsteparten av energibruken i bygg - og dermed bevilger mer penger til energieffektivisering av disse.
Adm. dir. i BNL, Ketil Lyng, håper regjeringen ser at eneboliger står for størsteparten av energibruken i bygg - og dermed bevilger mer penger til energieffektivisering av disse. Bilde: Joachim Seehusen
Mona StrandeMona StrandeJournalist
6. nov. 2009 - 15:00

Byggenæringens landsforening (BNL) har levert sine høringsinnspill til neste års statsbudsjett til Stortingets energi- og miljøkomité.

Størst potensial

I brevet fokuserer BNL på behovet for økt støtte til energieffektiviseringstiltak, og mener det bør være mye enklere for privatpersoner å få tilskudd til mindre tiltak i egne boliger.

I 2007 utgjorde den totale energibruken i yrkesbygg og boliger i Norge 80 TWh, men ifølge en rapport utarbeidet av Sintef Byggforsk for BNL og Lavenergiprogrammet er det mulig å spare 12 TWh i bygg innen 2020.

– Treffer ikke

Når nærmere 60 prosent av all energibruk i byggsektoren skjer i boliger, og 68 prosent av dette forbruket igjen skjer i eneboliger, mener BNL at Enova må tenke annerledes enn i dag for å få ned energibruken i bygg:

– Etterisolering, vindusskifte, tetting og lignende effektive tiltak i husholdningene, støttes ikke. Det betyr at Enova med sine virkemidler ikke treffer det segmentet som har det største potensialet for energisparing i bygninger, skriver BNL i høringsbrevet.

Vil ha skatteinsentiver

I dag støttes ikke energieffektiviseringsprosjekter med energimål under 500.000 kWh/år, noe som tilsvarer energibruk i 25 husholdninger. Det eneste som støttes av mindre tiltak er knyttet til energiomlegging og anskaffelse av tekniske installasjoner eller styringssystemer, ifølge BNL.

Derfor ber de om at tilskuddene til energieffektiviseringstiltak i vanlige bolighus økes betydelig, og minst til samme nivå som dagens tilskudd til fornybar energi. BNL ønsker også at skatteinsentivene for energieffektivisering i husholdninger skal utredes.

Usikkert om støtten økes

Da forslaget til statsbudsjett ble lagt frem i oktober, var Enova tilbakeholdne med å si om energieffektiviseringstiltak i boliger vil få økt støtte – nå som det er lagt opp til at Enova får sitt største ordinære budsjett noen gang.

– Ordningen blir videreført på samme nivå som i fjor. Den verken utvides eller innskjerpes, sa kommunikasjonsdirektør Bård Bjerkaker i Enova til Teknisk Ukeblad den gang. Men hva som skjer i praksis avhenger også av hvilke midler regjeringen eventuelt øremerker til energieffektiviseringstiltak.

LES OGSÅ: Utvider ikke energistøtten til deg

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.