DRIFT OG VEDLIKEHOLD

Brøytesjåfør frikjent for uaktsomt drap

Fikk betinget fengsel for brudd på veitrafikkloven.

Illustrasjonsfoto. Stedet og kjøretøyene på bildet har ikke noe med den aktuelle saken å gjøre.
Illustrasjonsfoto. Stedet og kjøretøyene på bildet har ikke noe med den aktuelle saken å gjøre. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
29. jan. 2019 - 16:57

Ulykken skjedde om kvelden 20. februar 2018 på Sandaker i Oslo. Den da 19 år gamle mannen fra Akershus kjørte traktor med freseaggregat og ryddet snø. Han kjørte på en 45 år gammel kvinne som sto rolig med sin sykkel foran et trafikklys. Hun omkom på stedet.

Mannen ble tiltalt for uaktsomt drap. I går kom dommen.

Sjåføren ble frikjent for uaktsomt drap, men dømt til 30 dagers betinget fengsel for overtredelse av vegtrafikkloven.

I dommen er sjåføren er frikjent i forhold til straffelovens paragraf 281. Han er dømt etter vegtrafikkloven paragraf 31, jamfør paragraf 3, hvor, som det heter i dommen "aktsomhetsnormen er betraktelig lavere".

Flere års erfaring

Den nå 20 år gamle mannen hadde flere års erfaring med snørydding og traktorarbeid. Han var med på forholdsvis omfattende snørydding rundt Sandakerveien og Hans Nielsen Hauges gate i Oslo da ulykken skjedde. Han holdt en hastighet på 3-5 km/t med traktoren da ulykken skjedde. 

Retten finner at mannen utviste den oppmerksomhet som situasjonen krevde i et krevende og komplisert trafikkbilde, og med det utstyret som var montert på traktoren. Snøfreseren med utkasterrøret skapte en blindsone, men sjåføren håndterte ikke blindsonen på en kritikkverdig måte, ifølge retten.

Kjent og akseptert utstyr

Retten viser til forklaringer fra vitner i Statens Vegvesen og politiet, som alle har forklart at denne type snøfreser med denne type utkasterrør er brukt over hele landet, at blindsonen fra utkasterrøret er kjent og akseptert, og at det ikke kreves følgebil eller avsperring av ryddeområde i tilsvarende situasjoner.

Sjåføren ble heller ikke dømt til noen oppreisningserstatning til kvinnens etterlatte, slik det var stilt krav om.

Derimot ble han altså dømt til 30 dager betinget fengsel med en prøvetid på to år for uaktsom overtredelse av veitrafikkloven. Han mister også førerkortet i et år, men slipper saksomkostninger.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Forsvareren sier til NRK at det ikke er aktuelt å anke dommen.

– Påtalemyndigheten vil gå gjennom dommen før vi bestemmer oss for om vi vil anke, sier aktor Eric Lindset til NRK.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.