OFFSHORE

Brøyter for ny offshoreteknologi

Steensnæs etablerer derfor nå Asset Forum - en møteplass for de i oljeselskapene som sitter og har styringen med de enkelte utvinningslisensene og plattformene.

Målet er at dette forumet skal bidra til at nytt utsyr kommer i test og bruk på sokkelen.

For en god del utstyr som betyr teknologiløft for oljeutvinningen, stopper prosjektet når det skal ut på feltet for å bevise at det fungerer. Alt for ofte har såkalte asset managers i de forskjellige oljeselskapene, ikke nødvendigvis operatøren, stoppet gjennomføringen av slike forsøksprogram. Det gjøres ofte fordi det kan innebære for stor risiko for inntjening for akkurat den installasjonen.

Asset manageren har som hovedoppgave å sørge for at feltet produserer mest mulig, og risikoen ved ny teknologi kan koste en dags produksjon, hvilket betyr at feltet ikke produserer som forutsatt. Dermed stoppes prøveprosjektet i startfasen.

Særlig utstyr utviklet gjennom Demo 2000 programmet ha merket slike holdninger, og mye nødvendig utstyr står på land og venter på å komme i bruk. Utstyr som kan være av stor betydning for oljeutvinningen totalt på sokkelen.

- Alt for mange ønsker å være nummer 2 eller tre som tar ny teknologi i bruk. Gjennom Asset Forum vil vi oppmuntre flere til å ta nødvendig risiko og være nr. 1, sier Steensnæs.

Statoil ser positivt på initiativet og inntar førersetet.

- Det er aldri noe problem knyttet til utprøving av mindre utstyr, men den type utrustning som virkelig kan bety noe for utviklingen av sokkelen, der er det alt for stor uvilje med å teste ut og få demonstrert at teknologien virker. Det vi ser for oss er at gjennom Asset Forum kan vi få fattet de riktige beslutningene for sokkelen, sier konserndirektør for teknologi i Statoil Terje Overvik til TU. Han skal lede Asset Forum.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.