LUFTFART

Britisk rett stoppet utbygging av Heathrow. Gardermoen kan bli neste

Miljøpartiet De Grønnes Arild Hermstad mener byggingen av en ny rullebane på Gardermoen strider mot Norges klimalov og vil prøve den for retten.

Miljøpartiet De Grønne mener byggingen av en ny rullebane på Gardermoen strider mot Norges klimalov og vil prøve den for retten.
Miljøpartiet De Grønne mener byggingen av en ny rullebane på Gardermoen strider mot Norges klimalov og vil prøve den for retten. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
29. feb. 2020 - 08:26

Partiets nasjonale talsperson håper at en fersk dom fra England kan stanse planene om utvidelsen ved Norges hovedflyplass.

En britisk ankedomstol satte denne uken ned foten for en ny rullebane på Heathrow-flyplassen. Kjennelsen er en seier for klimaaktivister som kjemper mot utvidelsen og er den første som er basert på Parisavtalen.

– Dette er en viktig miljøseier. Klimadommen kan få store konsekvenser også i Norge. Jeg mener ny rullebane på Gardermoen må klimaprøves for retten, om ikke regjeringen selv skroter denne klimabomben, sier Hermstad til ABC Nyheter.

Har ikke testet Parisavtalen

Han peker på at en norsk klimalov med utgangspunkt i Parisavtalen ikke har blitt ordentlig testet for retten enda.

Avinor mener det er behov for å utvide med en tredje rullebane på Gardermoen innen 2030 på grunn av trafikkveksten. Utvidelsen er fortsatt på planleggingsstadiet. Blant andre Miljødirektoratet har gått i mot planene.

Sindre Buchanan i MDG opplyser til NTB at partiet vil forfølge saken politisk. Han peker på at det i England var en samling av miljøorganisasjoner som prøvet saken for retten, og det kan være er løsning her også.

Klimasøksmål til Høyesterett

Et klimasøksmål går allerede for retten i Norge. Klimasøksmålet handler om de ti utvinningstillatelsene i Barentshavet som regjeringen tildelte i 2016 gjennom 23. konsesjonsrunde, og om denne tildelingen strider mot den såkalte miljøparagrafen i Grunnloven. For noen dager siden ble det klart at miljøorganisasjonene anker saken til Høyesterett.

Det er stor sannsynlighet for at de beslutningene vi tar – eller ikke tar - de neste årene vil komme til å påvirke den eneste, hittil kjente, beboelige planeten for mange generasjoner fremover, skriver innsender.
Les også

– Klimaspørsmålet er en av grunnpilarene i fremtidens bedrifter, uansett om vi tror på vitenskap eller ikke

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.