INDUSTRI

Britene skal teste sjåførløse biler

Investerer nærmere 300 milliarder kroner i å ordne opp i trafikken.

Denne autonome bilen er basert på en modifisert Nissan Leaf.
Denne autonome bilen er basert på en modifisert Nissan Leaf. Bilde: Department of Engineering Science
17. juli 2013 - 18:30

I går avslørte det britiske transportdepartementet sine planer om å teste autonome og sjåførløse biler på britiske veier.

Dette prosjektet er en del av et større prosjekt for å redusere trafikkproblemer på de belastede britiske veiene. Britene har investert hele 28 milliarder britiske pund for ordne opp i trafikkproblematikken.

Testes i 2013

De sjåførløse bilene styres av et system med sensorer og kameraer. BBC skrev i går at det er potensielt tryggere enn biler med personer bak rattet.

I rapporten publisert av det britiske transportdepartementet står det at bilene skal kunne bruke kunnskap om omgivelsene de kjører i.

– Bilene skal kunne holde en trygg distanse fra bilen foran, samtidig som den forholder seg til en satt hastighet og holder seg i filen sin, helt uten en sjåfør, står det beskrevet i rapporten.

Systemet skal også kunne huske hyppig kjørte ruter ved hjelp av lasere og små kameraer.

Hittil har det bare blitt gjort forsøk på private veier, men i rapporten står det at de vil teste bilene på offentlige veier innen utgangen av 2013.

De setter imidlertid ikke sin fulle lit til systemene, derfor vil det være en sjåfør i bilen som skal kunne ta over styringen om nødvendig.

– Dette er et flott område å jobbe med fordi det involverer IT og dataer, det er det som kommer til å endre ting. Den britiske regjeringen ser verdien av ingeniørvitenskap, sier professor Paul Newman til BBC.

Newman leder teamet med Oxford-forskere som står skal teste de autonome bilene.

Les også: Selvgående robot kan gjøre bonden rikere

USA, Kina og Google leder an

Andre land jobber også med sjåførløse biler, spesielt USA og Kina leder an.

I et intervju med USA Today i juni forklarer Michael Toscano, administrerende direktør i Association for Unmanned Vehicle Systems International, at teknologien er på plass. Utfordringen er folkets holdninger til biler som kjører av seg selv.

Allikevel har statene Nevada, Florida og California har godkjent lovgivninger som tillater autonome biler. Nevada var først ute allerede i 2011.

Tidligere har National Natural Science Foundation i Kina annonsert at de planlegger et 120 km testkjøring med en autonom bil fra Beijing til Tianjin.

På det private markedet er det Google som leder an forskning og testing av sjåførløse biler. Med en flåte av prototyper, konverterte Toyota Priuser, har deres autonome biler kjørt totalt cirka 482.000 km.

Ifølge BBC har Googles Sergey Brin utalt at autonome biler vil drastisk forbedre livskvaliteten for alle og at det vil bli kommersielt i løpet av 10 år.

Les også: Denne trillebåren trenger du ikke skyve

Ulovlig i Norge

Samferdselsdepartementet forteller at de ikke jobber med lignende prosjekter, til deres kjennskap er det heller ingen private aktører i Norge som gjør det.

Videre påpeker de at slik vegtrafikkloven er i dag, er det ikke aktuelt med autonome biler på norske veier.

– Vårt regelverk tillater ikke sjåførløse biler per i dag. Vegtrafikkloven er fundamentert på et personlig ansvar for fører av kjøretøy, skriver de i en e-post.

Les også:

Stor suksess for NASAs romsonde på Grønland

Norsk robot hentet opp organismer fra 8000 meters dyp

Denne roboten er en vandrende videokonferanse  

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.