KRAFT

Britene kan slå Mongstad

I FERD MED Å RENSE: Kineserne har sitt eget «måneprosjekt» og vil rense CO2 fra kullkraftverk innen 2015 - omtrent samme tidsfrist som Norge.
I FERD MED Å RENSE: Kineserne har sitt eget «måneprosjekt» og vil rense CO2 fra kullkraftverk innen 2015 - omtrent samme tidsfrist som Norge.Bilde: ESPEN LEIRSET

Energimeldingen som ble lagt fra av den britiske handels- og industriministeren Alastair Darling onsdag har fått mye oppmerksomhet fordi den går inn for å bygge nye atomkraftverk.

Men i energiplanen kommer det også fram at Storbritannia satser knallhardt på CO 2-rensing og lagring. Mongstad får dermed konkurranse om å bli først ferdig med fulrensing.

Konkurranse

I november lanseres en storstilt konkurranse for å få på plass verdens første fullskala demonstrasjon av CO 2-fangst og –lagring.

Vinneren skal kåres neste år, og anlegget skal være i drift mellom 2011 og 2014.

Strenge krav

For å få innvilget støtte krever myndighetene at prosjektet er lokalisert i Storbritannia.

Det skal dekke hele kjeden fra fangst til lagring på et fullskala kull- eller gasskraftverk på minst 300 MW og fange minst 90 prosent av karbonutslippene. Og det må være driftsikkert.

Det stilles også krav om at kunnskapen skal overføres til andre land.Samarbeid med Norge

Ifølge Peter Ruskin ved den britiske ambassaden i Oslo vil Storbritannia og Norge i juli presentere en felles studie om infrastrukturen som trengs for å transportere og lagre CO 2 under Nordsjøen.

Dette arbeidet har pågått siden 2005 i det felles initiativet North Sea Basin Task Force.

Mongstad-kraftverket setter ny standard

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.