FORSVAR

Britene har fått rakettartilleri fra norsk lager – nå sender de flere M270 til Ukraina

Forrige M270-donasjon skjedde i samarbeid med Norge.

Ukrainske soldater får opplæring i Storbritannia på M270 MLRS.
Ukrainske soldater får opplæring i Storbritannia på M270 MLRS. Foto: Det britiske forsvarsdepartementet/Sgt Robert Weideman, RLC
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

Storbritannia og Norge har i samarbeid donert rakettartilleri av typen M270 MLRS («multiple lauch rocket system») til Ukraina.

Mens det er britiske skyts som leveres til Ukraina, får britene erstattet disse med norske skyts som har stått lagret i 17 år og som trenger omfattende oppgradering.

Nå varsler britene at de skal supplere den ukrainske hæren med flere M270. Men det ser ikke ut til å være noen automatikk i at dette medfører at flere vogner hentes ut fra lager i Norge, etter det TU får opplyst fra Forsvarsdepartementet.

Ukjent antall

Mandag 6. juni offentliggjorde britene at de skulle donere tre M270 til Ukraina. 23 dager senere kunngjorde statsminister Jonas Gahr Støre på Nato-toppmøtet i Madrid at Norge samarbeider om donasjonen av den svært etterspurte kapasiteten.

Demonstrasjon av MLRS-launcher under overleveringsseremonien på Haslemoen i 1998. De ble tatt ut av tjeneste etter kun sju år. Foto: Torgeir Haugaard / Forsvaret

11. august opplyste det britiske forsvarsdepartementet at de er i ferd med å supplere ukrainerne med mer rakettartilleri. 

Britene opplyser imidlertid ikke hvor mange M270 de nå har besluttet å sende til Ukraina. Samtidig donerer de «en betydelig mengde» M31A1-ammunisjon som har en rekkevidde på cirka 80 kilometer.

– Dette bidrar til at Ukraina kan fortsette å forsvare seg mot russisk langtrekkende artilleri og kommer i kjølvannet av vellykket bruk av M270-systemene vi allerede har donert, heter det i en pressemelding fra det britiske forsvarsdepartementet.

Teknisk Ukeblad har spurt deres norske kolleger om dette medfører at ytterligere vogner skal hentes ut fra norsk lager og sendes til Storbritannia, men dette er det ikke tatt noen beslutning om får vi opplyst fra Forsvarsdepartementet.

De henviser til beslutningen som ble offentliggjort 29. juni, der det heter at det i første rekke vil bli donert tre vogner.

Opplæring

UK MoD opplyser at ukrainske styrker har fått opplæring på M270-systemene i Storbritannia, noe som kommer i tillegg til deres forpliktelse til å gi opplæring og trening til opp til ti tusen ukrainske soldater de kommende månedene. 

Les også

Under donorkonferansen for Ukraina i København 11. august, bekreftet forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) at også Norge vil bidra til det sistnevnte.

– De ukrainske styrkene har sterkt behov for ytterligere trening og opplæring. Norge er positive til det britiske initiativet om å trene opp ukrainske soldater i Storbritannia. Vi vil delta med instruktører til denne grunnleggende soldatutdanningen, i likhet med flere andre land, sa forsvarsministeren i forrige uke.

Faset ut i 2005

USA har så langt donert 16 M142 HIMARS. Dette er den lettere, hjulgående versjonen, som kan fraktes på C-130 Hercules og har utskytningsrampe for seks raketter. M270 er beltegående og har launchere for tolv raketter. Samtlige kan skytes på under et minutt.

Norge anskaffet MLRS i 1998, men faset systemet ut igjen allerede i 2005. I løpet av den korte driftstida i Norge ble det kun anskaffet øvingsammunisjon og fjernlevert anti-stridsvognammunisjon, med AT-2-miner som substridsdeler

De lettpansrede beltegående vognene er mosjonert jevnlig og rutinemessig siden de ble satt på lager i Bjerkvik for 17 år siden.

Norge har også donert rørartilleri hentet ut fra samme lager. Men der M109 er overskuddsmateriell som er erstattet med med K9 Vidar, kan MLRS være materiell som Forsvaret selv har bruk for om relativt kort tid, eksempelvis som element i det pågående prosjektet «Langtrekkende presisjonsild for Hæren» (P1095).

Regjeringen har tidligere understreket at MLRS-donasjonen er vurdert å være forsvarlig for Norges egen beredskap.

Det kan ligge an til et comeback for rakettartilleri i den norske hæren også, men dette er våpen som ser ut til å bli operative først mot slutten av dette tiåret.

Patruljekjøretøy 

Norge har donert våpen og utstyr til Ukraina direkte og indirekte i seks omganger.

Patruljekjøretøyene er av typen Iveco LAV III. Det er samme type som norske styrker brukte i Afghanistan.
Norges siste donasjon til Ukraina er 14 Iveco LAV 3 patruljekjøretøy. Foto: Forsvaret

Det dreier seg om fire tusen panservernraketter av typen M72 LAW, hundre luftvernmissiler av typen Mistral, 22 M109A3GN artilleriskyts med ti tusen 155 mm-granater og altså tre M270 MLRS i samarbeid med Storbritannia. I tillegg har Norge lovet å støtte USA i deres donasjon av Nasams-luftvern.

Norges foreløpig siste donasjon ble offentliggjort 29. juli og gjelder 14 pansrede kjøretøy av typen Iveco LAV 3.

Iveco Light Armoured Vehicle (LAV) tilhører klassen Light Multirole Vehicle (LMV). De første LAV 2-bilene ble hurtiganskaffet i 2006/2007 for å gi de norske styrkene i Afghanistan bedre beskyttelse mot nedgravde eksplosiver kjent som IED-er. 

Iveco var på dette tidspunktet de eneste som kunne levere denne typen kjøretøy på kort varsel. Alle disse er siden starten av 2015 erstattet av oppgraderte LAV 4.

Les også

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.