ENERGI

Brenn pellets i peisen

Miljømyndighetene har fått miljøtestet kurven hos ÄfAB i Lidköping. Resultatet viste høy virkningsgrad og lave utslipp i røykgassene.

Følg bruksanvisningen!

Dersom den benyttes riktig, er ikke pelletskurven brannfarlig, sier fagsjef Ivar Bjerke i Norsk Brannvern Forening.

Men det er viktig at bruksanvisningen blir fulgt. Pelletsen skal tennes fra toppen og det må ikke fylles på nytt brensel før alt er oppbrent og ilden er slokket.

Det kan være en fordel å brenne pellets for den som har dårlig lagringsplass for ved. Men Bjerke mener man prinsippielt like godt kan brenne ved. Vedkvaliteten kan variere, prisene like så. Normalt er pellets av god kvalitet.

Høy temperatur

Laboratoriesjef Ola E. Gjone i Jøtul AS er ikke begeistret for å brenne pellets i en vanlig vedovn eller peis. For mye brensel kan gi farlig høye temperaturer i skorstein og tilliggende bygningsdeler.

Det kan være vanskelig å vite hvor mye brensel man kan legge i. Dessuten kan det være vanskelig å regulere forbrenningshastigheten.

Fordelen med pelletsfyring i en pelletskamin er at den mates inn automatisk. En vedovn skal fylles med visse mellomrom av brensel produsert med sag og øks.

Eksplosjon

- 80% av vedvekten forgasses og brenner som gass i ildstedet. Bruk av annet enn foreskrevet brensel kan føre til at det samles gass i brennkammeret - og gassen kan plutselig antenne. Resultatet kan være alt fra små " forpuffninger" til reale eksplosjoner, sier Gjone.

Argumentene om miljøvennlig, økonomisk biobrensel som benyttes for pelletskurven kan vel så godt benyttes for vanlig ved. Han ser ikke poenget med å brenne pellets satsvis i en kurv. Et pelletsanlegg med automatikk kan derimot gå av seg selv i lange perioderer, men er avhengig av strøm, sier Gjone.

Pellets til alle

Kai Hollstedt i Stiftelsen Vekst er derimot positiv. Han ser for seg pelletskurver i de tusen hjem. På denne måten kan pellets bli benyttet uten store kostnader til ildsted.

En pelletskurv på 4,5 liter fylt med tre kilo pellets vil gi 15kWh. Med briketter blir det 12kWh.

Bengt Löfgren i AfAB forstår ikke argumentene fra Jøtul. Det tar tre timer før en kurv pellets forbrenner. Da er det utviklet 15-20 kWh varme. Og røkgasstemperaturen blir lavere enn med vedfyring. Det er risiko for gasseksplosjon, men bare om det fylles på ny pellets før glørne i kurven har sloknet. Alternativet kan være å benytte to kurver.

Han innrømmer villig at en pelletskamin er bedre, men den koster kanskje hele 20.000 kroner.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.