NATURVITENSKAP

Bråstopp for Solferd

Romsonden skulle etter planen komme dalende sakte men sikkert ned fra 33.000 meters høyde og fanges av helikoptre i lufta.

Av foreløpig ukjente årsaker, foldet ikke fallskjermene seg ut og dermed gikk Genesis tilbake til opprinnelsen med 160 kilometer i timen og boret seg ned i moder jord.

NASA har nå transportert sonden til en militærbase like ved landingsstedet. Der blir kapselen rengjort og beholderen med solatomene overført til et "renrom". I løpet av torsdag lokal tid skal behodleren åpnes. Førsta da vil NASA kunne fastslå om 10 års planlegging og gjennomføring av to-milliarder kronersturen er bortkastet.

Sonden Genesis (betyr tilblivelse/skapelse) har vært på en tre års tur ut i rommet. Der har den med spesialutstyr fanget opp atomer fra sola. Vitenskapsfolk på Jorda har sett fram til å kaste seg over prøvene for å forstå bedre både jorda, månen og solas opprinnelse og utvikling.

NASA håper at noen av prøvene fortsatt kan utforskes, men frykter at de ble ødelagt eller forurenset under det voldsomme krasjet i ørkensanda i Utah i USA i går kveld.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.