ENERGI

Brann i Equinors produksjonsanlegg på Melkøya

Det brenner i en turbin på gassanlegget. Mandag kveld kan brannvesenet ennå ikke slå fast at de har kontroll.

Store mengder svart røyk og fakling av gass på Melkøya mandag ettermiddag. Foto: Kristiane Mauno Krystad
Store mengder svart røyk og fakling av gass på Melkøya mandag ettermiddag. Foto: Kristiane Mauno Krystad Foto: Kristiane Mauno Krystad

Siden 19-tiden har det ikke vært åpne flammer fra produksjonsanlegget, men nødetatene kan ikke slå fast at de har kontroll, fordi man ikke har vært inne og sett, opplyser operasjonsleder Leo Johansen ved Finnmark politidistrikt.

Han legger til at det ser positivt ut.

– Det jobbes med å ta seg inn med røykdykkere til stedet der det begynte å brenne. Men det er varmt der og krevende, sier Johansen ved 21.30-tiden.

Nødetatene vil arbeide på stedet utover kvelden og natta, opplyser han.

Delvis kontroll

Brannen har vært begrenset til et produksjonsrom i en del av anlegget. Tre andre turbiner sto i nærheten av turbinen, og politiet fryktet brannen kunne spre seg til disse. Men de anser nå faren for å være betydelig svekket.

Mandag ettermiddag meldte politiet i Finnmark på Twitter at området var evakuert.

Klokken 16.43 meldte brannvesenet at de hadde kontroll på store deler av brannen.

Brann i turbin

Videre skrev brannvesenet at det fremdeles brenner, og at de kommer til å ha mannskaper på stedet utover kvelden og natten.

Brannen startet i en turbin som ikke var satt i drift.

– Det er mye olje som brenner i tilknytning til turbinen, sa Johansen i 18-tiden mandag.

Brannen er begrenset til et produksjonsrom i en del av anlegget. Tre andre turbiner sto i nærheten av turbinen, og politiet fryktet brannen kunne spre seg til disse. Men de anser nå faren for å være betydelig svekket.

Bilder fra stedet mandag ettermiddag viste tykk, sort røyk som stiger fra anlegget. I tillegg ble det faklet store mengder gass. 

Ikke meldt om personskader

Det er ikke meldt om personskader. Innsatspersonell fra Equinor som er trent i denne typen beredskapshendelser, har bistått nødetatene i håndteringen av brannen. Øvrig personell er evakuert.

Det er en tunnel fra fastlandet der man kan komme til med bil ut til øya.

Politiet i har iverksatt restriksjoner i luftrommet omkring Melkøya. Det er besluttet flyforbud med drone nærmere Melkøya enn 5 kilometer.

Det er sendt ut varsel om at flygere skal være oppmerksomme, men Hammerfest lufthavn er ikke stengt.

Equinors anlegg på Melkøya

Melkøya ligger like nordvest for Hammerfest. Produksjonsanlegget på øya startet opp høsten 2007, og Equinor er operatør.

Anlegget tar imot gass fra en 145 kilometer lang rørledning fra Snøhvitfeltet i Barentshavet.

Anlegget prosesserer gassen til LNG (liquefied natural gas). Volumet på gassen komprimeres cirka 600 ganger, slik at den kan fraktes videre med spesialbygde gasstankskip.

Kilde: Equinor/NTB

Strømmen gikk i sentrum

Tidligere mandag ettermiddag opplyste ordfører i Hammerfest, Marianne Sivertsen Næss, at strømmen gikk rundt klokken 15.45, men at kom tilbake etter mellom fem og ti minutter.

– Sånn jeg forstår det var hele Hammerfest mørklagt, men jeg vet ikke om eller hvordan det har sammenheng med brannen, sa Næss.

Det brenner i produksjonsanlegget mandag ettermiddag, med kraftig røykutvikling. Foto: Bjarne Haldorsen / NTB
Les også