OLJE OG GASS

BP: – Stor sjanse for å lykkes

POSITIV: BPs toppsjef Tony Hayward mener de har mellom 60 og 70 prosents sjanse for å lykkes i å tette lekkasjen i Mexicogolfen med "top kill"-metoden.
POSITIV: BPs toppsjef Tony Hayward mener de har mellom 60 og 70 prosents sjanse for å lykkes i å tette lekkasjen i Mexicogolfen med "top kill"-metoden. Bilde: Reuters
Mona StrandeMona StrandeJournalist
27. mai 2010 - 11:10

BPs forsøk på å tette igjen oljebrønnen som lekker i Mexicogolfen har mellom 60 og 70 prosents sjanse for å lykkes, mener oljeselskapets toppsjef Tony Hayward.

– Operasjonen går som planlagt, opplyser Hayward i en kommentar til at BP nå forsøker seg på en såkalt «top kill» der det pumpes tykk boreveske ned i oljebrønnen som lekker.

Bakgrunn: BP skal drepe brønnen

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Mudder

Når trykket nedenfra forhåpentligvis avtar, skal oljebrønnen etter planen plugges igjen med betong.

Tidlig torsdag antydet BP at det muligens ikke lenger lekker olje fra brønnen:

– Det som kommer ut nå, er sannsynligvis mudder. Men vi kan ikke si det sikkert, fordi vi ikke får tatt prøver. Vi vet ikke om vi har lyktes før strømmen stanser, sier Doug Suttles i BP.

– Det vil gå ytterligere 24 timer før vi vet om dette har vært vellykket eller ikke, sa BP-toppsjef Hayward onsdag kveld. Han anslår sjansen for å lykkes til å være på mellom 60 og 70 prosent.

BP kjemper innbitt for å tette oljelekkasjen i Mexicogolfen og mener sjansene for å lykkes nå er store. Foto: REUTERS/SCANPIX HO

Større enn antatt

Samtidig med at BP kjemper en innbitt kamp for å stanse oljelekkasjen i Mexicogolfen, konstaterer Louisianas guvernør Bobby Jindal at omfanget av oljekatastrofen er større enn tidligere antatt.

160 kilometer av delstatens kystlinje er nå forurenset av olje, noe som er dobbelt så mye som det myndighetene tidligere trodde.

Den forurensede kyststrekningen er dobbelt så lang som kysten til de to delstatene Alabama og Mississippi til sammen, konstaterer Jindal.

Les også: Har 448 lisenser i Mexicogolfen: Statoil borer dypere enn BP

Dødt

– Dette er et område som skulle ha myldret av liv, men det er nå bokstavelig talt dødt, sier Jindal.

Louisiana-guvernøren anklager både BP og myndighetene i Washington for å ha reagert for sent og gjort for lite for å begrense oljesølet.

Han ber om mer føderal bistand i form av utstyr, som blant annet fartøy med utstyr for opprenskning.

Jindal etterlyser også Washingtons godkjennelse av planen om å bygge beskyttelsesmurer for å hindre oljesølet fra å trenge inn i de økologisk sårbare sumpområdene.

– Vi har ikke tid til å vente lenger, sier han.

Les også: BP fikk tre advarsler

Reagerte ikke

Det kommer nå stadig mer informasjon som tyder på at BP-ansatte på Deepwater Horizon-plattformen som eksploderte og sank, ikke reagerte på flere tegn på problemer med oljeboringen. Trykket i rørledningene skal ha vært unormalt i timene før eksplosjonen. I tillegg feiltolket arbeiderne en viktig test som viste at trykket var helt fraværende, noe som førte til at hydrokarbon trengte inn i rørene.

– Det er her vi mener feilen skjedde, sier en talsmann for BP.

(©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.