OFFSHORE

BP problemer med Valhall

...men hvor ble det av understellet til vanninjeksjonsplattformen?
...men hvor ble det av understellet til vanninjeksjonsplattformen?

"Vi seilede oppad åen - vi seilede nedad igjen."

Slik heter det i en kjent dansk vise. Den kunne godt vært sunget i Nordsjøen og Stord tidligere i høst. BP har nemlig møtt store problemer med installasjonen av den nye Valhall Vanninjeksjonsplattform.

Opprinnelig skulle den monteres siste uken i august og plattformdekket ble da også slept sørover fra byggeverkstedet på Stord. Alt var klart for sammenkobling: Men den gang ei!

Nesten fremme viste det seg at stålunderstellet som dekket skulle plasseres på, ikke var satt fast i grunnen. Dermed måtte dekket returnere til Aker Stord, hvor det fortsatt ligger.

Ifølge Hege Berit Østgård i BP så skyldes problemene at de ikke fikk festet stålunderstellets pæler i grunnen.

BP håper å få dekket på plass før jul, men dersom det ikke lar seg gjøre, må de prøve et værvindu i februar.

Dyr bommert

- Dersom vi ikke kommer ut før i februar er det klart at det vil medføre betydelige forsinkelser i prosjektet, sier Østgård. Opprinnelig planlagt oppstart er første kvartal 2003.

Arbeid med ferdigstillelse av dekket gjøres nå på Stord i stedet for offshore. Dette blir noe rimeligere enn å utføre det offshore, men Østgård forteller at uansett blir det snakk om overskridelser.

BP har ikke oversikt over de totale kostnadene nå.

BP har leiet inn boreriggen Rowan Goliat 7 for å undersøke grunnen der understellet skal plasseres. Undersøkelsene så langt viser at de har truffet på metallrester der to av pælene skulle stå.

- Sannsynligvis betyr det at pælene har brukket da de ble slått ned i grunnen. Vi planlegger derfor å bore ned i hver pæle og feste dem med sement til grunnen, ikke ulikt det som gjøres når brønner blir komplettert. Dette er ikke vanskelig arbeid, men tidkrevende, sier Østgård.

Vanninjeksjonplattformen har plass til 24 brønner. Den er plassert inntil brønnhodeplatformen på feltet.

Vallhall Vanninjeksjon er et ledd i en plan for å holde oljeproduksjonen på feltet i gang i ytterligere 25 år. Så da spiller kanskje ikke noen måneders utsettelse all verden?

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.