KRAFT

Borten Moe vil ikke velge side

LITEN OG STOR KRAFT: Ola Borten Moe tar signalet fra DN, men mener vi vil trenge alt vi kan få i årene som kommer for å oppfylle våre forpliktelser.
LITEN OG STOR KRAFT: Ola Borten Moe tar signalet fra DN, men mener vi vil trenge alt vi kan få i årene som kommer for å oppfylle våre forpliktelser. Bilde: Håkon Jacobsen
Jannicke Nilsen
2. nov. 2011 - 07:12

Direktoratet for naturforvaltning (DN) får ikke drahjelp av olje- og energiminister Ola Borten Moe i synet på å heller bygget ut store, men få vannkraftverk i stedet for mange småkraftverk for å innfri Norges fornybarmål.

– Det er et nyttig signal å ta med seg videre, men vi trenger sannsynligvis alt vi kan få i årene som kommer for å oppfylle våre forpliktelser, sier Borten Moe til Teknisk Ukeblad.

DN-direktør Janne Sollie: Vil ha større vannkraftverk

– Vernet står fast

Han vil ikke ta stilling til DNs holdning om at færre store vannkraftutbygginger representerer mindre skader på natur og miljø enn storstilt utbygging av småkraft.

– Jeg skal ikke begi meg inn på et ressonement som veier ulik fornybarproduksjon opp mot hverandre. Når det gjelder stor vannkraft, har jeg ingen annen tilnærming enn at det som er vernet, er vernet og det som ikke er vernet kan man søke utbyggingstillatelse for, sier Borten Moe.

Statsråden vil heller ikke pålegge NVE å gi DN en tydelig rolle i arbeidet med å lage handlingsplanen som viser hvordan Norge skal oppfylle EUs fornybardirektiv, som pålegger Norge å øke fornybarandelen fra 62 prosent til 67,5 prosent. Han viser til at NVE allerede veier de ulike naturhensynene opp mot hverandre. I stedet velger han å refse DN for utspillet.

Les også: – Myndighetene må avklare egen politikk

Refser

– Det er åpenbart behov for å samkjøre virkelighetsforståelser i det offentlige, mellom departementene og direktoratene knyttet til ulike behov og strategier for å nå det som er felles mål. Det er viktig å understreke at dette er felles mål, som vi alle er opptatt av nå, sier Borten Moe.

NVE-direktør Per Sanderud viser til at det er et politisk spørsmål å tillate utbygging av større vannkraftverk på bekostning av mange små.

– Vi forholder oss til retningslinjer som åpner for småkraft. Det er en viktig del av fornybarsatsingen, sier Sanderud.

Omstridt vanndirektiv: – Norge må lære av Østerrike

– Positivt

Konsesjonsdirektør Rune Flatby ønsker enhver diskusjon om hvordan Norge nå fornybarmålene, med minst mulig belastning på natur og miljø, velkommen

– Det er positivt at også DN påpeker at større vannkraftprosjekter med moderne vilkår i sum kan gi mindre miljøulemper enn mange små. Men det blir ikke enten eller. Flere tiltak er nødvendig for å nå fornybarmålene, og det er viktig å få fram tiltak på tvers av teknologiene, sier Flatby.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.