OLJE OG GASS

Borten Moe om rolleblandingen:
– Vi bestemmer

Olje- og energiminister Ola Borten Moe sier de vektlegger ODs vurderinger, men at departementet bestemmer til syvende og sist.
Olje- og energiminister Ola Borten Moe sier de vektlegger ODs vurderinger, men at departementet bestemmer til syvende og sist. Bilde: Ole Ketil Helgesen
Ole K. Helgesen, Maiken ReeOle K. Helgesen, Maiken Ree
7. okt. 2011 - 09:07

Dette er saken:

  • Rolf Wiborg i Oljedirektoratet har varslet Riksrevisjonen og Stortinget om at Olje- og energidepartementet (OED) blander rollene som forvalter og eier av den norske oljeformuen.
  • Han mener også at OED ignorerer lovverket i forbindelse med flere utbyggingsprosjekter på sokkelen, blant annet det nye Aldous/Avaldsnes-funnet.
  • Ifølge Wiborg har OD i lang tid pekt på at kjempefunnet bør bygges ut i sammenheng med mindre funn, som Luno og Draupne.
  • Det ønsker ikke operatøren for Luno og Draupne, henholdsvis Lundin og Det norske.
  • Han mener også at OED bør gripe inn i fordelingen av operatørrollen for kjempefunnet, for å unngå at det blir et kostnadssluk.
  • Han trekker også frem en annen stor utbyggingssak,nemlig Luva. Wiborg mener Statoils utbyggingsløsning for funnet ikke er den mest lønnsomme for den norske stat, og vil holde tilbake utbyggingen.
  • OED sier de vektlegger ODs anbefalinger, men at de til syvende og sist bestemmer hvordan ting skal gjøres.


Olje- og energidepartementer (OED) er både eier av Statoil og forvalter av oljeressursene. Flere ganger har Oljedirektoratet (OD) protestert mot Statoils planer om å prioritere kortsiktige gevinster, blant annet da Statoil ønsket å øke gassproduksjonen på bekostning av oljen på Troll.

Bakgrunn:

Seniorrådgiver Rolf Wiborg i OD har varslet Riksrevisjonen om at OED i flere saker opptrer som eier og ikke forvalter. Han skriver at saksbehandlere i OD ikke skal behøve å komme i klem mellom regelverksfortolkninger, statens eierinteresser og Stortingsvedtak som ikke er oppfylt.

Han viser til at OD svar på vesentlige spørsmål rundt vurderingene av eventuell utbygging av Luva og Linnorm med rørlednings- og tilknytningsspørsmål og hvor en eventuell strømforsyning skal komme i fra.

Legger stor vekt på OD

Olje- og energiminister Ola Borten Moe mener at OED klarer å skille mellom rollene slik at selskapet ikke prioriterer markedsverdi og kortsiktig profitt fremfor å få mest mulig ut av feltene på lang sikt.

– Her har OD en uhyre viktig rolle. Direktoratet gjør en god jobb for å sikre at ressursene blir utvunnet på en best mulig måte. Vi legger stor vekt på anbefalingene fra direktoratet, sier Moe.

– Vil dere også følge direktoratets anbefalinger i de pågående sakene om hva som skal gjøres på Tampen-området, på Luva og Linnorm og på Utsirahøyden med Luno, Draupne og Avaldsnes/Aldous?

– Jeg kan ikke kommentere disse enkeltsakene. Det jeg kan si er at vi tillegger stor vekt på ODs vurderinger. Men det er departementet som er ansvarlig beslutningsinstans. Det er vi som bestemmer, sier Borten Moe.

Les også: Oljelovens far vil ha endringer

Bør ta det alvorlig

På spørsmål om hva han synes om varslingsbrevene til Wiborg svarer Borten Moe at brevene ikke er sendt til departementet, men at han vil svare på eventuelle spørsmål fra Riksrevisjonen.

Oljeveteran og tidligere statssekretær i OED, Hans Henrik Ramm, sier regjeringen bør ta Wiborgs advarsel svært alvorlig. Han tror en vesentlig del av konflikten har oppstått på grunn av Statoils pressede situasjon.

– Jeg tror Statoil er overbelastet fordi de har påtatt seg stadig nye oppgaver på hjemmebane, samtidig som de ekspanderer internasjonalt. De arbeider med alt fra de minste prosjektene til de største og mest grensesprengende prosjektene. Normalt sett tar store, internasjonale selskaper grep for å optimalisere porteføljen sin, sier Ramm.

Presset selskap

Han mener at Statoil blir presset i alle ender, noe som er hovedårsaken til at selskapet til tider har ligget bak innen vedlikehold, boring av brønner og har hatt flere saker gående med Ptil den siste tiden.

– Det oppsummerer seg med at de ikke får gjort det de skal gjøre. Summen av det de ønsker å gjøre, og det myndighetene ønsker, blir større, og de ender opp med å gjøre ting for dårlig, sier Ramm.

Vanskelig å pålegge

Han tror det blir vanskelig for OED å bruke lovverket til å pålegge Statoil enda flere oppgaver dersom de ser den pressede situasjonen selskapet er inne i.

– Jeg synes at regjeringen, først og fremst som eier av Statoil, burde bekymre seg for hele problemstillingen med Statoils overbelastning. Det er et typisk eieransvar å ta hånd om dette, og se på hvorfor en ikke fokuserer selskapet på ett område. Det ville være naturlig å velge prosjekter som gir høy verdiskapning som ikke krever for mye ressurser.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.