KRAFT

Borten Moe og Statnett tapte strid om kraftlinje

Grunneiere i Bremanger har fått medhold i at Statnett ikke kan anlegge kraftlinje gjennom Myklebustdalen.

Lagmannsretten slår fast at det var galt av tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) å endre traseen for kraftlinjen og flytte den vekk fra eiendommen til en partifelle.
Lagmannsretten slår fast at det var galt av tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) å endre traseen for kraftlinjen og flytte den vekk fra eiendommen til en partifelle. Bilde: Åserud, Lise
28. juni 2014 - 02:18

Dommen fra Gulating lagmannsrett slår klart fast at det var galt av daværende olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) å endre traseen for kraftlinjen og flytte den vekk fra eiendommen til en partifelle.

I rettsavgjørelsen beordres statsselskapet til å avslutte alt arbeid som pågår i det sårbare området, melder Bergens Tidende.

Les også: Reagerer på Borten Moes flytting av kraftlinje

Beskyldt for kameraderi

Konflikten rundt traseen oppsto i 2011 da Olje- og energidepartementet under ledelse av Borten Moe endret traseen for kraftlinjen og bestemte at den skulle gå gjennom verneområdet i Sørdalen.

Beskyldningene om kameraderi fulgte deretter, ettersom linjen ble flyttet vekk fra eiendommene til Senterparti-folk.

Borten Moe flyttet linjen i strid med rådene fra Norges vassdrags- og energidirektorat.

Nå er tolv grunneiere i det berørte området gitt medhold i lagmannsretten, og de er også tilkjent sakskostnader på en halv million kroner.

Lagmannsretten skriver at vedtaket «bygger på et så vesentlig feilaktig faktisk grunnlag at det er overveiende sannsynlig at det kan ha påvirket utfallet».

Les også: – Borten Moe brøt loven

Avslutter arbeidet

Byggingen av linjen er imidlertid i full gang.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

En transformatorstasjon er under oppføring, og fundamentet for mastene gjennom dalen er laget. Statnett tar til etterretning at Gulating lagmannsrett har erklært konsesjonsvedtaket ugyldig.

– Kjennelsen sier at Statnett må stanse arbeidet i Myklebustdalen. Vi starter med en gang de nødvendige forberedelsene for å avslutte arbeidet, sier Statnetts kommunikasjonsrådgiver Marthe Hagerup Nilson til Bergens Tidende.

Les også:

Slik skal potetbonden Jochen sikre alderdommen med solkraft

Gigantisk havvindpark skal fôre 820.000 britiske husstander med strøm

Dette kan erstatte kull i kullkraftverk  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.