OFFSHORE

Boring fra godstolen

Anders J. Steensen
8. feb. 2002 - 09:34

- Det er kun kapasiteten i overføringen via fiberkabel som begrenser mulighetene. Men av beredskapsmessige hensyn vil boreoperasjonen styres lokalt, forteller Bjarne Larsen i Aker Maritime. Han leder en gjeng i Maritime Hydraulics som videreutvikler styringssystemene for boreutstyr.

Det nye systemet har fått navnet Cads, Configurable Automatic Drilling System. Systemet skiller seg ut fra andre ved at det er mye enklere, og basert til en stor grad på bruk av berøringsskjermer for operatørene.

- Vi vil forenkle operatørens hverdag. Fra sin stol kan han betjene alle de funksjoner som han måtte ønske tilknyttet arbeid på boredekk via to berøringsskjermer og manøvreringshendler. Vi har lagt stor vekt på at alle betjeningsfunksjoner er like, uavhengig av hva slags funksjon eller verktøy som opereres. Dermed reduseres mulighetene for feil.

Full fleksibilitet

Systemet kombinerer PC-er og PLS-er. Det hele er bygd opp modulært og distribuert, og kommunikasjonen foregår via Profibus. Ifølge Larsen reduseres montasjesiden av kontrollsystemet med 75 prosent. - Samtidig er det mye enklere å koble inn nytt utstyr i systemet, noe som gjør modifikasjonsarbeid mye enklere under driftsfasen.

Vanligvis utstyres en borehytte med to til tre operatørstoler, hvor hver operatørstol er skreddersyd den enkelte operasjonen. Ved å konfigurere alt i programvare, oppnås full redundans - dobling av systemene - for operatørene.

I prosessbildet som operatøren styrer etter, har Maritime Hydraulics (MH) inkludert et fjernsynsbilde slik at operatøren til enhver tid kan følge med på operasjonen uavhengig av om operatøren har fri sikt eller ikke. Dette er særlig viktig ved kranoperasjoner.

- Selve stolen er dessuten laget slik at armlenene kan heves og senkes slik at operatøren kan stå og betjene systemet uten å miste oversikten eller kontrollen med sine arbeidsoppgaver.

Rask oppdatering

Cads-systemet er laget så interaktivt som mulig. Basert på teknologien utviklet for det pågående BP Valhall-prosjektet, har prosjektgruppen også startet arbeidet med «Virtual Drilling Plant» (VDP). Nye kontrollsystemer kan da utprøves og ferdigstilles langt mere omfattende i MHs (virtuelle- 3D)laboratorium enn det som ellers er tilfelle i industrien idag.

- En av de største utfordringene vi har løst, er å oppdatere skjermene hurtig nok. Det holder ikke å oppdatere skjermen hvert sekund, dersom armen beveger seg med kanskje tre meter i sekundet. Derfor oppdateres skjermen fem ganger i sekundet, forteller Larsen.

For å få dette så likt som mulig med de reelle bevegelsene, har Maritime Hydraulics lagt ned mye arbeid i å modellere selve dynamikken i alle de hydrauliske enhetene en boreutrusning består av.

- Dermed kan vi få en langt bedre styring med systemene, understreker utviklingleder Bjørn Rudshaug. Han arbeider med å utvikle neste generasjons Ram Rig boresystemer. - Mye av utstyret vi i dag bruker, er konfigurert for nesten 30 år siden. Dagens teknologi kan gi mange forbedringer, sier han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.