NATURVITENSKAP

Boret i vulkanstein

Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
11. feb. 2004 - 14:04

Mars-kjøretøyet Spirit har boret 2,65 millimeter inn i steinen og analysert steinstøvet med et Alfa partikkelrøntgenapparat og spektrometer. Så langt viser prøvene at steinen er av vulkansk basalt.

Geologene stusser over måten borestøvet har lagt seg på. I forhold til prøveboring på landjorda med samme utstyret, danner støvet et unormalt asymmetrisk mønster. Dette kan skyldes uforutsette vindforhold på Mars.

Både Spirit og Opportunity er ustyrt med diamantbor med diameter 45,5 millimeter. Foreløpig er det bare Spirit som har benyttet boret. NASA leter etter passende steiner for Opportunity å bore i.

Opportunity har tatt nærbilder av en lagdelt stein, som viser tydelig tegn på vinderosjon. Små runde steiner ligger mellom lag i steinen. Det ser ut til at erosjon sørger for at de små steinenen frigjøres slik at de ruller ned på bakken og tas videre med vinden. Ifølge NASA-geologene, er den lagdelte steinen mest sannsynlig resultat av vulkansk aktivitet.

NASA-ingeniørene er over seg av begeistring. Nå har Spirit overtatt kommandoen og bestemmer selv hvor den skal kjøre. Målet for kjøretøyet bestemmes og pekes ut. Deretter overtar kjøretøyet og velger rute ut fra analyse av informasjon om terrenget, innhentet av to kameraer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.