OFFSHORE

Boresuksess i Iran

Anders J. Steensen
23. sep. 2005 - 08:01

Kristiansand: Kostnadene for gassbrønnene i det enorme South Pars-gassfeltet er halvert.

Et lite arbeidslag fra Statoil ligger 650 dager foran den opprinnelig boreplanen.

Da Statoil fikk tildelt operatørskapet for utbygging av South Pars del 6-8 med tre brønnhodeplattformer 100 kilometer utenfor kysten av Iran, var flere skeptiske til Statoils planer.

Statoil planla at hver brønn i gjennomsnitt skulle bores og ferdigstilles til produksjon i løpet av 72 dager. Ved de tidligere fasene av utbyggingen hadde operatørselskapene Total og Eni brukt henholdsvis 93 og 90 dager i snitt pr. brønn.

Etter at Statoil har ferdigstilt flere av brønnene, er resultatet at de har brukt 45 dager i snitt på sine brønner, en halvering i tid i fohold til konkurentene.

– Vi har som mål å bli ferdig to år før tiden. I dag er vi 650 dager foran planen, forteller boreingeniør Jostein Vestvik til TU.Base i Dubai

Statoil har ledet borearbeidet på de tre plattformene. Prosjektet har vært en utfordring, ikke minst fordi logistikken inn i Iran ikke er helt enkel. Mye av det mest avanserte utstyret som normalt brukes på norsk sokkel, er ikke tilgjengelig på grunn av forskjellige handelshindringer overfor det strengt mulslimske landet.

Sammen med Baker Hughes Inteq, som er leverandør av boreservicetjenester, fikk Statoil etablert en forsyningsbase i Dubai. Her ble alt utstyret strippet, slik at det var enklere å få aksept for import.

– Vi konsentrerte oss om detaljene for å sikre gjennomføringen av boreplanene. Planleggingen ble gjennomført med et multidisiplint lag, slik at vi hadde utstyr og kompetanse til stede til rett tid, understreker Vestvik.Kan gi mer arbeid internasjonalt

Før arbeidet startet, hadde ikke Statoil erfaring med kalksteinsreservoarer. Et viktig ledd i prosjektgjennomføringen var planlegging av de forskjellige brønnene og gjennomgang av boreprogrammet.

Statoil bygget opp en skikkelig lagånd hvor alle fikk ansvar og myndighet innenfor sitt område. Slik sikret de også kontinuitet i boreprosessene og oppnådde suksess med en halvering av kostnadene.

Vestvik regner med at det gode resultatet vil styrke Statoils posisjon som samarbeidspartner ved utbygging av flere felt. Gjennomføringen har vakt oppsikt, slik at flere land ønsker Statoil hjertelig velkommen til å gjennomføre deres prosjekter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.