Bookingsystemet er sentralt i styringen av energiforbruket

Comfort Hotel Grand Central, i den gamle Østbanehallen i Oslo, kutter kostnader.

Bookingsystemet er sentralt i styringen av energiforbruket
Hotellets bookingsystem sørger for minimum energiforbruk fram til gjesten nærmer seg innsjekking. Bilde: Choice Hotels/Ingar Sørensen

Bookingsystemet styrer altså mer enn disponering av rom. Det håndterer også styringen av lys, luft og varme på hotellets 170 rom.

Rommet i standby

Schneider Electric står bak det skreddersydde styringssystemet. Bookingstatus er avgjørende for styring av rommene. Nariman Fakhraee hos leverandøren forteller at varme og ventilasjon er i standby-modus inntil et par timer før gjesten ankommer.

- Avhengig av utetemperaturen, vil styringssystemet starte klimatisering av rommet og sørge for en behagelig temperatur innen oppholdet starter, sier han.

Ifølge Fakhraee blir rommet satt til lokal styring idet gjesten setter nøkkelkortet i bryteren.

- Han eller hun kan selv påvirke temperaturen med +/- 3 grader, forklarer Fakhraee.

Les også: Her kommer det smarte lyset

Lønnsom løsning

Hotelldirektør Olav Langli forteller at bookingsystemet er viktig for å finne god balanse mellom energiforbruket og gjestenes komfort.
Hotelldirektør Olav Langli forteller at bookingsystemet er viktig for å finne god balanse mellom energiforbruket og gjestenes komfort. Choice Hotels/Ingar Sørensen

 

SD-anlegget (sentral driftskontroll) og automatikkanlegget er integrert i bookingsystemet. Løsningen styrer rommene i tre nivåer:
Ikke i bruk.

  • Klar til bruk.
  • I bruk.

I prinsippet skal rommene ikke bruke energi før de klargjøres til bruk. Sesongvariasjoner skal gjøre investeringen svært lønnsom.

Les også: Hotell i særklasse A - Rica Bakkelandet

Bedre balansekunst

Hotelldirektør Olav Langli opplyser at hotelldrift krever daglig fokus på energiforbruk. Han forklarer at den fredede Østbanehallen er en krevende bygning, med blant annet store vinduer og fire og en halv meters takhøyde i mange av rommene. I tillegg kommer gjesters minimumskrav til nok varmtvann, varme og ventilasjon.

- Kunsten er å finne balansen mellom romdekning, sesong og energiforbruk, forteller Langli.

Ifølge hotelldirektøren er det enkelt å justere og tilpasse hotellet til varierende behov. Det betyr blant annet å stenge av en fløy direkte fra bookingsystemet i lavsesongene, og redusere energikostnadene når gjesterom ikke er i bruk.

- Det går ikke på bekostning av våre boende gjesters komfort, konkluderer Langli.

Flere vil følge etter

Han tror teknologien vil bli etterspurt av mange i hotellnæringen etter hvert som flere får øynene opp for besparelsene i både kostnader og miljø.

Nariman Fakhraee i Schneider Electric sier at Choice-kjeden, med blant annet Comfort-hotellene, har strukket seg mot de strengeste energikravene i bransjen.

- Vi er veldig glade for at hotellkjeden viser vei og velger løsninger med strenge krav til reduksjon av energiforbruk, avslutter han.

Les også:

Sparte 20 prosent strøm med lavere spenning

Boligfelt i Arendal skal produsere like mye energi som det bruker

Lyser opp Tivoli med LED