OLJE OG GASS

Bom på Johan Castberg

 

Riggen West Hercules boret på Nunatak-prospektet.
Riggen West Hercules boret på Nunatak-prospektet.
28. juni 2013 - 09:17

Statoil og partnerne i Johan Castberg-lisensen leter etter mer olje for å gjøre en utbygging mer robust. Derfor skal det bores fire letebrønner i nærheten av funnene som tidligere ble kalt Skrugard og Havis.

Nunatak var den første av brønnene. Den var tørr.

– Selv om det er skuffende at vi bare fant gass i Nunatak, har vi tro på ytterligere oljepotensial i Johan Castberg-området, sier sier Gro G. Haatvedt, Statoils letedirektør for norsk sokkel, i en melding.

Statoil har nylig utsatt Johan Castberg-prosjektet fordi det ikke er tilstrekkelig økonomisk robust.

Les også: Petoro støtter utsettelsen av Johan Castberg

Gass ikke interessant

Brønnen som ble boret av riggen West Hercules påtraff noe gass i bergarter av kritt alder. Men gass er ikke interessant i dette området, så lenge det ikke finnes infrastruktur. Derfor anses funnet inntil videre ikke som drivverdig.

Av de fire prospektene rundt Johan Castberg var Nunatak det som hadde høyeste geologiske risiko, men også det som hadde størst oppside.

Les også: Verdens nordligste oljeboring blir utsatt

Andre letemodeller

Nunatak utgjør en uavhengig struktur i en yngre geologisk formasjon enn Skrugard, og  befinner seg delvis over sistnevnte.  Statoil mente det var viktig å teste dette prospektet først ettersom det ligger nær Skrugard-funnet.

– Med Nunatak testet vi en ny geologisk letemodell i Johan Castberg-området og innhentet viktige data som vil bli ytterligere analysert. Nunatak-resultatene har ingen innvirkninger på forventningene til de neste tre brønnene ettersom disse vil være rettet mot andre letemodeller, sier Haatvedt.

– Selv om det er skuffende at vi bare fant gass i Nunatak, har vi tro på ytterligere oljepotensial i Johan Castberg-området, sier hun.

Les også: 50 arbeidsplasser i Finnmark ville kostet staten 10 milliarder

– Nyttig informasjon

Erik Strand Tellefsen, direktør for feltutvikling i Nord-Norge legger også vekt på at han ikke depper av resultatet. 

– Selv om brønnen ikke ga økte ressurser for feltutvikling av Johan Castberg har den gitt oss verdifulle data som underlag for brønn- og havbunnsløsninger for Skrugard-reservoaret, sier  Tellefsen.  

Etter å ha fullført Nunatak fortsetter boreinnretningen West Hercules til nabolisensen PL608 for å bore Iskrystall-prospektet. Iskrystall er et prospekt i en letemodell fra tidlig/mellom-Jura påvist gjennom Skrugard- og Havis-funnene, men på et betydelig større havdyp.

Statoil er operatør for produksjonslisens PL532 med en eierandel på 50 prosent. De andre rettighetshaverne er Eni Norge AS med 30 prosent og Petoro AS med 20 prosent.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Les også: Vil stramme oljeskatten ytterligere

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.