BYGG

Boligprisene sank med 1,2 prosent i juni

For første gang i år er det nedgang i boligmarkedet. Fra mai til juni sank prisene med 1,2 prosent, ifølge eiendomsbransjens offisielle salgstall.

Ved forrige månedsoppdatering spådde Eiendom Norge en mer moderat prisutvikling framover.
Ved forrige månedsoppdatering spådde Eiendom Norge en mer moderat prisutvikling framover. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB
5. juli 2023 - 11:00

Korrigert for sesongvariasjoner var prisnedgangen på 0,5 prosent. Så langt i år har boligprisene i landet steget med 6,4 prosent.

Det er vanlig at boligprisene faller i juni, men en sesongjustert utvikling på minus 0,5 prosent indikerer at negativ tendens i prisutviklingen, ifølge administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

De siste tolv månedene er prisutviklingen ned 0,7 prosent.

I Oslo sank prisene med 1,1 prosent i juni. Prisnedgangen i Bergen og Trondheim var på 0,8 prosent. Stavanger og Kristiansand hadde størst nedgang blant de store byene, med 1,3 prosent negativ prisutvikling.

Trolig synker prisene videre

Nedgangen var ventet av flere meglerhus, som har hatt flere salgsoppdrag enn antall solgte boliger. De erfarer at rentehevinger begynner å bite mer og tror at prisnedgangen vil forsterke seg til høsten.

– Det neste halvåret regner vi med en noe svakere etterspørsel ettersom rentene stigere raskere og mer enn tidligere prognoser. Dette vil dempe prisutviklingen, men bruktmarkedet er fortsatt robust, og vi forventer ikke et dypt prisfall, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Tesla-sjef Elon Musks forhold til Norge er ikke lenger like godt. Oljefondet har stemt nei til å gi han en gigantisk lønnspakke, noe som ikke har falt i god jord hos Musk.
Les også

Elon Musk: Truer aksjonærene om de ikke gir ham 500 milliarder – Norge sier nei

Også Eiendom Norge tror høsten vil by på ytterligere nedgang.

– Mye av den sterke oppgangen i boligprisene i første halvår vil trolig korrigeres i andre halvår, sier Lauridsen.

Ned fra prisrekord forrige måned

Ved forrige månedsoppdatering var prisene i Norge på sitt høyeste noensinne. Da hadde prisene steget med 0,8 prosent fra måneden før.

I juni ble det solgt 11.183 boliger i Norge, noe som er 2,8 prosent flere enn tilsvarende måned i 2022. Imidlertid ble det lagt ut 12.819 for salg i juni i år, hele 13,5 prosent flere enn juni i fjor.

Det tok i gjennomsnitt 30 dager å selge en bolig i juni – ned fra 35 dager i mai. Kortest salgstid hadde Oslo med 19 dager. Lengst salgstid hadde Tromsø med 57 dager.

Væpnet politi utenfor Stortinget
Les også

Bombetrusler mot Stortinget – har kontroll på mistenkt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.