BYGG

BNL krever handling

Næringspolitisk direktør i BNL, Audun Lågøyr.
Næringspolitisk direktør i BNL, Audun Lågøyr. Bilde: Leif Hamnes
Mona StrandeMona StrandeJournalist
25. mai 2009 - 16:40

BNLs næringspolitiske direktør, Audun Lågøyr, har i dag vært med på et høringsmøte med Finanskomiteen om Revidert nasjonalbudsjett.

Rask prosjektering

Byggenæringens Landsforening (BNL) mener tiltakspakkene har sikret mange arbeidsplasser, men ved utgangen av april var seks prosent av arbeidsstyrken innen bygg og anlegg registrert som arbeidsledige, og utsiktene er langt fra positive for resten av året og neste år.

Derfor var et av Lågøyrs mål å få komiteen til å videreformidle viktigheten av å arbeide aktivt med planlegging og prosjektering for å gjøre flere prosjekter innen bygg og anlegg klare for igangsetting. Dette tar tid, og i dag er altfor få prosjekter klare.

– Det var ikke så mye signaler å spore i dag, men jeg håper og tror at komiteen gir våre signaler om at det trengs fortgang videre, sier Lågøyr.

Vil øke Husbank-rammen

BNL ba også om at Husbankens låneramme for 2009 blir økt fra 14 til 20 milliarder kroner.

Ved utgangen av mars var allerede 46 prosent av lånerammen på 14 milliarder oppbrukt, og BNL mener etterspørselen viser at en økt ramme er nødvendig for å holde boligbyggingen i gang.

– Jeg håper og tror at de tar dette alvorlig og sikrer Husbanken tilstrekkelige rammer, sier Lågøyr etter møtet.

Ingen skattefradrag

BNL mener også staten bør bidra med sterke økonomiske incentiver for å få gjennomført energieffektiviseringstiltak i eksisterende bygg, og at det derfor bør innføres et eget skattefradrag for ENØK-tiltak i private husholdninger.

Utgifter må dokumenteres, og det må benyttes faglært arbeidskraft til å gjennomføre tiltakene.

Responsen på dette forslaget var heller laber, forteller Lågøyr:

– Jeg tror dessverre ikke de forstår behovet for å bruke skatteincentiver eller andre tilskudd for å få energieffektiviseringstiltak i bygg ennå, sier han.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.