MARITIM

Norskeid oljetanker angrepet: Ikke spor av forurensning i sjøen, ifølge rederiet

Det norskeide tankskipet Front Altair brenner etter et angrep i Omanbukta.

Flammene er borte: Tankskipet Front Altair under slukningsarbeidet i  Omanbukta. Oljetankeren som er eid av John Fredriksens rederi Frontline ble satt i brann i Omanbukta etter et angivelig angrep.
Foto: Frontline Handout / NTB scanpix
Flammene er borte: Tankskipet Front Altair under slukningsarbeidet i Omanbukta. Oljetankeren som er eid av John Fredriksens rederi Frontline ble satt i brann i Omanbukta etter et angivelig angrep. Foto: Frontline Handout / NTB scanpix Frontline Handout
13. juni 2019 - 09:09

Det er ikke rapportert om forurensing i sjøen ved skipet Front Altair, ifølge rederiet Frontline. Et antatt angrep utenfor Iran utløste brann på oljetankeren. De siste bildene av skipet kan tyde på at brannen er slukket, men dette er foreløpig ikke bekreftet.

De 11 besetningsmedlemmene er satt i land i Iran, ifølge rederiet Frontline.

I en uttalelse til nyhetsbyrået DPA sier rederiet at alle sikkerhetsprosedyrer ble fulgt da skipet seilte gjennom Hormuzstredet.

– Vi kan bekrefte at det har vært et angrep. Det har vært en eksplosjon om bord på det norskeide fartøyet, opplyser Nasser Selim, talsmann for den omanske kystvakta, til Dagbladet.

Det John Fredriksen-eide tankskipet Front Altair står i brann i Omanbukta etter at det ble utsatt for et angrep.

NRK siterte torsdag formiddag det iranske nyhetsbyrået, som oppgir at tankeren skal ha sunket. Rederiet tilbakeviser dette.

Om bord på Front Altair er det 75.000 tonn hydrokarboner av typen nafta, ifølge nyhetsbyrået Reuters, men det skal altså ikke være spor av drivstoffet i sjøen, ifølge rederiet.

I januar 2018 kolliderte det Panama-registrerte tankskipet Sanchi med frakteskipet CF Crystal om lag 160 nautiske mil (cirka 300 kilometer) utenfor munningen av Yangtze nær Shanghai, med 1 million fat olje ombord

Sjøfartsdirektoratet advarer

Sjøfartsdirektoratet ber norske skip om å utvise høy aktsomhet og årvåkenhet i Omanbukta-regionen etter angrepet i dag og Fujairah-angrepene 12. mai.

– I dag 13. juni klokken 6.03 ble det Marshall Island-flaggede skipet Front Altair angrepet mellom Emiratene og Iran. Det er rapportert om tre detonasjoner på skipet. Mannskapet kom seg om bord i et forbipasserende skip og skal ikke være skadd, heter det i en pressemelding fra direktoratet.

– Selv om det ikke er full klarhet i bakgrunnen for disse angrepene er Sjøfartsdirektoratets råd, med bakgrunn i dagens hendelse, å inntil videre å holde god avstand til iransk farvann, heter det.

I forbindelse med hendelsen hever direktoratet sikringsnivået til ISPS 2 for norske skip i området. Også Rederiforbundet er svært bekymret for utviklingen i området.

– Angrep på sivil skipsfart er svært alvorlig og setter maritim sikkerhet i fare, sier administrerende direktør i Norges Rederiforbund, Harald Solberg til NTB.

Les også

Meldinger om bruk av torpedo

Shipping-avisen Tradewinds, som følger globale shipping-nyheter, melder at skipet truffet av en torpedo, og viser til anonyme kilder. Dette melder NRK. Flere andre medier melder det samme. 

En representant for rederiet Frontline kan ikke bekrefte at skipet skal ha blitt angrepet med torpedo overfor VG:

Front Altair etter angrepet i Oman-bukta. <i>Foto:  IRIB NEWS HANDOUT</i>
Front Altair etter angrepet i Oman-bukta. Foto:  IRIB NEWS HANDOUT

– Men vi har også hørt det samme, sier han likevel.

Skipet hadde lastet olje i havnebyen Fujairah i Emiratene og satte deretter kursen til sjøs. Senere kom melding om at det sto i brann, ifølge kilder som Bloomberg siterer.

Det var ingen nordmenn på den norskeide oljetankeren. Mannskapet skal stort sett bestå av folk fra Russland, Georgia og Fillippinene. 

– Kapteinen tok raskt beslutningen om å evakuere skipet for å sikre mannskapet. Alle de 23 medlemmene av besetningen ble plukket opp av Hyundai Dubai som befant seg i nærheten. Vi er veldig glade for meldingen om at alle i mannskapet er kommet uskadd fra hendelsen. Kapteinen og mannskapet har ut fra det vi nå vet håndtert en krevende situasjon i tråd rutinene, opplyser administrerende direktør Robert Hvide Macleod i Frontline Management i en uttalelse til NTB.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Et besetningsmedlem på Viking Mars døde under arbeid med gangvei i Skottland 18. august 2023.
Les også

Havarikommisjonen: Ansatt på norsk cruiseskip døde etter tidspress

Evakuert

Data fra MarineTraffic viser at Front Altair stoppet i Omanbukta etter å ha passert Hormuzstredet sent onsdag kveld.

Også det Panama-registrerte tankskipet «Kokuka Courageous» skal være utsatt for et angrep i området. Her skal et besetningsmedlem skal ifølge Reuters være lettere skadet. 

«Kokuka Courageous» er lastet med metanol, og var på vei fra Saudi-Arabia til Singapore. Besetningen ble evakuert i redningsbåter og reddet over i et annet skip. Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg melder rederiet Bernhard Schulte at skipet har en skade i skroget over vannlinjen på styrbord side.

Oljeprisen stiger etter hendelsene.

Vedlikehold og rassikring må prioriteres i Nasjonal transportplan, mener NAF.
Les også

Fylkesveiene: Forfall og rassikring vil koste 166 milliarder

Hendelsen granskes

Men meldingene kom etter at et britisk sikkerhetsorgan underlagt den britiske marinen torsdag morgen sendte ut advarsel etter at en «uspesifisert hendelse» hadde funnet sted i Omanbukta.

United Kingdom Maritime Trade Operation, som er underlagt den britiske marinen, ga ingen ytterligere detaljer, men opplyser at hendelsen er under gransking.

Den amerikanske flåten som er stasjonert i Bahrain, opplyser at den er orientert om en hendelse i området, men talsmann Joshua Frey avviser å utdype hva det kan dreie seg om.

– Vi arbeider med å innhente detaljer, sier han.

Tidligere sabotasjehendelser

Iransk statlig fjernsyn skriver på sitt nettsted, med henvisning til den iransk-vennlige libanesiske satellittkanalen Al-Mayadeen, at to tankskip er blitt rammet av angrep i Omanbukta.

Emiratene har avvist å kommentere saken.

I forrige måned ble fire tankskip utsatt for sabotasje i Omanbukta. Ett av skipene var norske Andrea Victory. De lå utenfor Emiratenes havneby Fujairah. USA mener Iran sto bak. Iran har avvist påstanden.

Hendelsen torsdag skjer mens Japans statsminister Shinzo Abe er på et sjeldent besøk i Iran.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård ved jernbanebrua Randklev bru ved Ringebu som falt ned under flommen etter uværet Hans.
Les også

640 millioner mer til riksveier

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.