MARITIM

Blokkerer russiske skip og marine

Britene vil ikke slippe russiskkontrollerte skip inn i sine havner. Samtidig blokkerer Tyrkia innseilingen til Svartehavet for russiske marinefartøyer.

Lasteskip på vei gjennom Bosporusstredet som skiller Istanbul i to. Stredet er eneste vei for skip til og fra Svartehavet.
Lasteskip på vei gjennom Bosporusstredet som skiller Istanbul i to. Stredet er eneste vei for skip til og fra Svartehavet. Foto: Falco-Pixabay
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
1. mars 2022 - 05:00

Den britiske transportsekretæren Grant Shapps har beordret alle britiske havner om å avvise russiske fartøyer, melder NTB.

Forbudet gjelder ethvert skip som de har grunn til å tro er eid, kontrollert eller drevet av enhver person knyttet til Russland eller som står på sanksjonslisten, tvitret Shapps mandag.

Diskusjonen om utestenging av russiskkontrollerte skip fra britiske havner har foregått hele helgen. Blant annet var et tankskip fra Russlands største rederi Socvomflot ventet til Orknøyene for å laste olje tirsdag.

Tyrkias utenriksministeren Mevlut Cavusoglu opplyste mandag at militære fartøy ikke får lov til å seile gjennom Bosporos-stredet og Dardanellene.

– Vi har varslet både land i regionen og andre land om ikke å sende marinefartøy gjennom stredene til Svartehavet, sier Cavusoglu i en uttalelse mandag kveld.

Den tyrkiske utenriksministeren henviser til den såkalte Montreux-konvensjonen fra 1936, som gir Tyrkia delvis kontroll over stredene og anledning til å nekte andre lands militære fartøyer å passere gjennom dem.

Dardanellene er det smale stredet som forbinder Egeerhavet med Marmarahavet, mens Bosporos-stredet gjennom Istanbul, er stredet mellom Marmarahavet og Svartehavet.

Disse to stredene er den eneste sjøveien ut fra Svartehavet.

Aktivister inne i resepsjonen til Olje- og energidepartementet under en aksjon i fjor. Mandag møter 18 av aksjonistene i retten fordi de ikke vedtok bøtene de fikk i forbindelse med aksjonen.
Les også

Fosen-striden: I dag møter 18 ungdommer i retten

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.