KARRIERE

Blir stresset av kontorlandskap

Sigurd Aarvig
9. okt. 2007 - 11:06

– Forskning viser at åpne kontorlandskap har negative konsekvenser både på personer og produktivitet, sier førsteamanuensis Knut Inge Fostervold ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Ifølge Fostervold er det arbeidsgiverne som høster de fleste fordelene når cellene fjernes.

Tenk funksjon

– Det er naturligvis greit at bedriftsledere prøver å spare kostnader på å innføre kontorlandskap. Spørsmålet er om det man sparer, vil være utgifter andre steder i budsjettet, sier han.

Fostervold er ikke imot kontorlandskap. Han tror det kan fungere godt for noen og dårlig for andre. Imidlertid understreker han at bedriftsledere må vite hva de ønsker å oppnå med en slik løsning. – Man må begynne i riktig ende og bygge kontorer ut fra hva man ønsker å få til, sier han.

Kjøper en idé

Påstanden at kontorlandskap fremmer produktivitet og øker den tverrfaglige kommunikasjonen, tviler Fostervold på.

– Mange kjøper bare en arkitektonisk idé. De framhever fordeler ved kontorlandskap som ikke er dokumentert i forskning. Satt på spissen kan man si at i næringslivet lar man seg forføre av visse tanker uten å spørre om de har rot i virkeligheten.

Skulle bare mangle

– Men hos Telenor på Fornebu er over 80 prosent fornøyd med bygget?

– Ett problem er at vi får ikke se grunnlaget for denne undersøkelsen. Hva i bygget er man fornøyd med? Det skulle bare mangle at de ansatte ikke var fornøyd med et flott nybygg etter å ha jobbet i nedslitte og gamle lokaler. Men det kan jo også hende Telenor har gjort noen smarte grep på Fornebu.

Telenor-ansatte sier at de trives

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.