KARRIERE

Blir stresset av kontorlandskap

Kontorlandskap. Kontor. Kontorer. Åpent landskap. Cellekontorer. Kommunikasjon. Samarbeid. Dialog. Teamjobbing. Team. Jobb. Arbeidsliv.
Kontorlandskap. Kontor. Kontorer. Åpent landskap. Cellekontorer. Kommunikasjon. Samarbeid. Dialog. Teamjobbing. Team. Jobb. Arbeidsliv.Bilde: colourbox.com
Sigurd Aarvig
9. okt. 2007 - 11:06

– Forskning viser at åpne kontorlandskap har negative konsekvenser både på personer og produktivitet, sier førsteamanuensis Knut Inge Fostervold ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Ifølge Fostervold er det arbeidsgiverne som høster de fleste fordelene når cellene fjernes.

Tenk funksjon

– Det er naturligvis greit at bedriftsledere prøver å spare kostnader på å innføre kontorlandskap. Spørsmålet er om det man sparer, vil være utgifter andre steder i budsjettet, sier han.

Fostervold er ikke imot kontorlandskap. Han tror det kan fungere godt for noen og dårlig for andre. Imidlertid understreker han at bedriftsledere må vite hva de ønsker å oppnå med en slik løsning. – Man må begynne i riktig ende og bygge kontorer ut fra hva man ønsker å få til, sier han.

Kjøper en idé

Påstanden at kontorlandskap fremmer produktivitet og øker den tverrfaglige kommunikasjonen, tviler Fostervold på.

– Mange kjøper bare en arkitektonisk idé. De framhever fordeler ved kontorlandskap som ikke er dokumentert i forskning. Satt på spissen kan man si at i næringslivet lar man seg forføre av visse tanker uten å spørre om de har rot i virkeligheten.

Skulle bare mangle

– Men hos Telenor på Fornebu er over 80 prosent fornøyd med bygget?

– Ett problem er at vi får ikke se grunnlaget for denne undersøkelsen. Hva i bygget er man fornøyd med? Det skulle bare mangle at de ansatte ikke var fornøyd med et flott nybygg etter å ha jobbet i nedslitte og gamle lokaler. Men det kan jo også hende Telenor har gjort noen smarte grep på Fornebu.

Telenor-ansatte sier at de trives

Les mer om: