INDUSTRI

Blidere Aker-sjef

Bilde: Åserud, Lise
Per Erlien Dalløkken
15. aug. 2008 - 12:26

Når konsernsjef Leif-Arne Langøy nå har tødd opp, skyldes det at det begynner å bli skikk på Aker-konsernets problembarn, Aker Floating Production.

FPSO på plass

– Som dere husker sto jeg her fly forbannet i mai og hadde nettopp avskjediget Floating Production-direktøren. Nå derimot ser det atskillig bedre ut, sa Langøy under Akers presentasjon for andre kvartal.

I mai kom det for dagen at selskapet hadde gått på store kostnadsoverskridelser under byggingen av sitt første oljeproduksjonsskip.

Les også: Dramatisk for Aker-selskap

Nå er den ombygde FPSO-en Dhirubhai 1 på plass og klar for produksjon utenfor India, bare 17 måneder etter at den ble bestilt av det indiske selskapet Reliance Industries Ltd.

Ny adm.dir.

Og like viktig: Aker Floating Production er blitt enig med Reliance om en tilleggsbetaling i størrelsen 80 millioner dollar på grunn av ordreendring underveis.

Mannen som skal lede Aker Floating Production videre ble dessuten vist fram på kvartalspresentasjonen. Han heter Arne Hygen Tørnkvist (42) og var tidligere teknisk direktør i samme selskap.

Rett kurs

Aker-konsernet som helhet er i positiv utvikling og følger vedtatte planer, heter det i rapporten.

– Vi bruker begrept stø kurs. Vi vet hvor vi skal og holder knallhard kurs mot målet, kommenterer Langøy.

Ved utgangen av juni var verdijustert egenkapital 28,2 milliarder kroner - en nedgang på 5,1 milliarder kroner fra inngangen på 2008 som følge av børsnedgang og utbetalt utbytte.

I morselskapets kasse finnes det per 30. juni 7,8 milliarder kroner i kontanter og rentebærende omløpsmidler. Konsernet oppnådde et resultat før skatt på 86 millioner kroner for andre kvartal av en omsetning på 1.854 millioner kroner.